Zbavte se odolného plevele, pomohou herbicidy

Andrea Berniová
30. 7. 2013 11:00
Jednotlivé rostlinky můžete postupně vytrhávat, anebo použít jeden z několika typů herbicidů
Zatočte s plevelem.
Zatočte s plevelem. | Foto: Isifa/Thinkstock

Plevel, to je nevítaný návštěvník zahrady, záhonů i trávníku. Rostlinky se rychle šíří a bývají velmi odolné. Proti plevelu je potřeba zasáhnout co nejdřív - než vykvete a vysemení. Jak se ho tedy zbavit?

Jedním ze způsobů je vytrhávání jednotlivých rostlinek z hlíny. Musí se ale odstranit i s kořínky. Proto je lepší používat motyčku, anebo rycí vidle, které pomohou dostat se ke kořínkům. Několik malých záhonů se tímto způsobem dá odplevelit. Horší je to s většími plochami, s plevelem rostoucím mezi stébly trávy, anebo prorůstajícím spárami venkovní dlažby.

Herbicidy plevel zničí

Efektivněji se dá proti plevelu zakročit pomocí herbicidů. Existuje několik typů těchto přípravků s různými účinky. Některé zničí rostlinu i s kořeny, jiné jen její nadzemní část. Existují také přípravky určené jen na jednoděložné či dvouděložné plevele.

Přípravek, který se označuje jako totální herbicid, dokáže spálit veškerou vegetaci. Hodí se proto například pro likvidaci plevele, který prorůstá spárami venkovní dlažby. Selektivní herbicidy jsou naopak vhodné pro aplikaci na trávník, protože zničí pouze plevel.

U herbicidů je vždy potřeba dodržet doporučené dávkování a také se striktně řídit návodem k použití. Aplikace herbicidu by měla proběhnout za bezvětří a v době, kdy nehrozí déšť.

Mezi plevele patří například pýr plazivý, rozrazil, svlačec, pcháč, ale i sedmikráska chudobka a smetánka lékařská, neboli pampeliška.

Růstu plevele na záhonech se dá předejít, a to když se pokryjí silnou vrstvou mulčovací kůry, kamínky či černou textilií.

 

Právě se děje

Další zprávy