Zatravňovací dlažba pomůže zatěžovanému trávníku vyrůst

Andrea Berniová
4. 5. 2012 2:36
Tráva konečně vyroste i tam, kde ji nyní likvidují kola auta
Foto: CPA Eduard Erben

Zajíždět autem na zahradu s nezpevněným povrchem - například jen zatravněným - není vždy snadné. Obzvlášť pokud vydatněji prší a půda bývá rozmáčená. Nehledě na to, že v místech, která se pravidelně setkávají s koly aut a tím s velkou zátěží, se trávníku příliš nedaří. Výsledkem jsou nevzhledné lysiny odhalující půdu.

Chcete mít část zahrady vydlážděnou a tedy zpevněnou, ale přesto by se měla zazelenat trávou? Zvolte zatravňovací dlažbu a můžete mít oboje - dlažbu, která povrch zpevní a zkulturní, ale zároveň dovolí růst trávy. Té se bude dařit lépe, protože dlažba převezme zátěž za ni.

Ideální pro příjezdové cesty

Tento typ dlažby je oblíbený především při řešení příjezdové cesty, pokud ji majitel domu nechce mít zcela vydlážděnou.  Často se používají betonové dlaždice. Beton ale absorbuje vodu (obzvlášť v horkých dnech) a tím ubírá vláhu trávě. Té se v betonových dlaždicích tedy nemusí příliš dařit.

Plastová dlažba nebere trávě vodu

Můžete ale mít i plastovou zatravňovací dlažbu. Ta by měla být lepší pro růst trávy - nevysušuje hlínu jako dlažba betonová. Plastové dlaždice se dělí na tenkostěnné a silnostěnné. Ty druhé se tvarem podobají betonovým dlaždicím. Dlaždice bývají recyklované z plastového odpadu, jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám, UV záření a unesou právě i automobil.

Jednotlivé dlaždice se stejně jako ty betonové dají skládat k sobě a vytvoříte z nich tak plochu o rozměrech, které vám vyhovují. Plastová zatravňovací dlažba se dá použít nejen ke zpevnění příjezdových cest, ale i svahů, nebo břehů do určitého sklonu. Plocha pro vodu propustná a plast neubírá trávě vláhu. Dlaždice jsou recyklovatelné a jejich montáž rychlá a jednoduchá.

 

Právě se děje

Další zprávy