Zateplete dům jinak! Zevnitř

Andrea Berniová
2. 11. 2012 12:58
Vnitřní zateplení se dá provádět za každého počasí. Navíc není nutné zasahovat do již hotové fasády
Vnitřní zateplení vás ochrání před zimou
Vnitřní zateplení vás ochrání před zimou | Foto: Stanislav Krejčí

Jste připraveni na zimu? Máte čím topit? Nechali jste si zkontrolovat plynový kotel? Dodávat do interiéru teplo je velmi důležité. Zásadní ale také je udržet ho tam. Pokud máte okna, která netěsní a propouštějí tak teplo ven a chlad dovnitř, uvažujte o jejich výměně. Těsnit musí i vchodové dveře. Teplo ale uniká i stěnami nebo střechou. Tam pomůže jedině zateplení. Připevňování izolačních materiálů na vnější části budov jste už určitě někdy viděli. Znáte ale vnitřní zateplení?

Co je to vnitřní zateplení?

Jeho funkce je stejná: zabránit únikům tepla z interiéru, tím snížit náklady na vytápění a pomáhat životnímu prostředí. Proč by ale někdo zateploval vnitřní stranu domu místo té vnější?

Vnitřní zateplení najde uplatnění hlavně u památkově chráněných objektů, kde je nepřípustné pozměnit fasádu. Oceníte ho ale, i když se vám původní fasáda vašeho domu či vily zkrátka líbí, ale přesto potřebujete zateplovat.

Vnitřní zateplení se hodí i tehdy, když chcete zateplit jen část domu. Vnější zateplení třeba jen jedné místnosti by asi vypadalo poněkud zvláštně.

Suchá omítka, anebo předsazené stěny?

Jak tedy vnitřní zateplení vypadá? Existuje několik jeho variant. Jedna z nich se nazývá suchá omítka. Na stěny se nalepí zateplovací desky ze sádrokartonu. Další možností jsou tak zvané předsazené stěny. Ty kromě toho, že zabrání úniku tepla, také mohou vytvořit prostor třeba pro vedení kabelů či potrubí, aniž by bylo nutné zasahovat do původních stěn. Předsazené stěny pomohou i tehdy, když původní zdi mají nerovný či nevzhledný povrch.

Výhody vnitřního zateplení jsou jasné: není nutné zasahovat do fasády, zateplování můžete provádět kdykoli během roku, nezávisle na počasí. Nevýhodou pak je, že obzvlášť při použití předsazených stěn se vnitřní prostor může znatelně zmenšit.

 

Právě se děje

Další zprávy