Zařizujete kuchyň? Tady jsou tipy, jak to udělat dobře

Andrea Berniová
4. 9. 2013 14:00
Která podlaha se do kuchyně nehodí a jaké výhody nabízí kuchyňský ostrůvek
A jak bude vypadat vaše kuchyně?
A jak bude vypadat vaše kuchyně? | Foto: Isifa/Thinkstock

Při přemýšlení o kuchyni začněme od podlahy. Ta kuchyňská by rozhodně měla být odolná, omyvatelná a nenáročná na údržbu a také musí nabízet dlouhou životnost. Tyto předpoklady splňuje například keramická dlažba či linoleum.

Keramická dlažba se vyznačuje právě vysokou odolností, dlouhou životností, ale je také hygienická, nehořlavá a nenasákne vodou. K dispozici je široký výběr barev a dekorů, takže bude snazší sladit podlahu se zbytkem kuchyně. Dlažba může být sytě barevná, ale některé její typy také imitují dřevo či kámen.

Plovoucí podlaha není pro kuchyně vhodná

Podlaha ze skutečného přírodního kamene se do kuchyně také hodí. Oproti dlažbě má však nevýhodu: aby se zabránilo pronikání vlhkosti a mastnoty, je třeba kamennou podlahu impregnovat speciálním přípravkem.

Do kuchyně naopak nepatří plovoucí podlaha. Nenabízí příliš vysokou odolnost vůči mechanickému poškození, může ji také zničit vlhkost.

Kuchyňská linka by měla dobře vypadat, ale zároveň vycházet vstříc potřebám uživatelů kuchyně. Někdo preferuje malé skříňky, jindy se hodí větší rozměrné skříňky či zásuvky.

Kdo potřebuje k přípravě jídla dostatek místa, neměl by zapomenout na dostatečně velkou pracovní desku. Prostor za deskou by měl být omyvatelný. Může být například pokrytý dlaždicemi.

Na kuchyňském ostrůvku můžete i vařit

Také kuchyňský ostrůvek poskytne další plochu a úložné prostory, může v něm být třeba i dřez či varná deska.  Bude ale potřeba zajistit přívod vody a elektrické energie do ostrůvku.

V případě umístění varné desky se nesmí zapomínat také na digestoř. Její umístění uprostřed kuchyně stále není příliš obvyklé. Výběr digestoří je dnes široký. Je možné zvolit si jeden z designových kousků, který se stane ozdobou kuchyně.

Při navrhování kuchyňské linky je potřeba počítat s vestavnými spotřebiči. Kávovar, myčka, chladnička i mikrovlnná trouba a další spotřebiče se dají umístit přímo do kuchyňské linky. Zajistí se tak její moderní vzhled a zároveň efektivnější využití prostoru.

Máte děti? Pak potřebujete omyvatelné židle

Dekor kuchyňské linky i pracovní desky by měl být pokud možno nadčasový a dobře kombinovatelný s dalším zařízením kuchyně - například s podlahou či stolem a židlemi. Lesklá povrchová úprava může vypadat luxusně, je ale třeba brát v úvahu následnou údržbu, která může být právě u lesklých povrchů náročnější.

Jídelní stůl by měl být stabilní a také dostatečně velký. Každý člen rodiny musí mít dostatek místa a je třeba počítat i s návštěvou.

Mezi další vlastnosti stolu, ale i židlí, by měla patřit odolnost povrchu a jeho omyvatelnost. Obzvlášť do kuchyní, kde se stravují děti, nejsou vhodně čalouněné židle. Nad kuchyňským stolem by nemělo chybět vhodné osvětlení.

 

Právě se děje

Další zprávy