Zařídit si byt jako kdysi? Žádný problém, retro žije

Andrea Berniová
9. 10. 2013 17:30
Jak zařídit interiér v retro stylu? Potřebujete retro nábytek, spotřebiče i doplňky

Interiér se dá zařídit v různých stylech. Milovník moderního designu si byt vybaví v duchu ostrých linií a moderních materiálů, jako je sklo či ocel. Klasicky zařízeným interiérům bude dominovat dřevo, oblé linie a možná i starožitné kusy nábytku či doplňky.

Interiér ale může být zařízený také v retro stylu. Je možné sehnat retro nábytek, spotřebiče, doplňky, ale třeba i tapety. Zařízení interiéru, které připomíná styl moderní před několika desítkami let, je dnes snadno dostupné. Retro doplňky jsou populární. Prodávají se tak doplňky připomínající například 50. a 60. léta, ale dřívější dobu.

Sehnat retro doplňky není těžké. I v klasických obchodech s doplňky do interiéru uvidíme vázy, lustry, lampy a jiné předměty, které nemají stroze moderní design.

Retro nábytek nemají všude

S retro nábytkem to nemusí být tak jednoduché. Obchody zaměřující se na nábytek totiž často nabízejí spíš moderní kousky. I tak se v nich ale dá najít několik skříněk, křesel či postelí, které připomínají retro, anebo „vintage" styl. Existují ale také obchody specializující se na retro nábytek. Jejich nabídka zboží v tomto stylu bývá mnohem širší.

Atmosféru retro interiéru umocní tapety s různými vzory. Podlahu může pokrývat koberec či linoleum, dobře ale poslouží také zestařené dřevěné parkety - tedy takové, které nevypadají nově.

I koupelna může být zařízena v retro stylu. Stačí vana v klasickém tvaru na nožičkách, sprchová hlavice a vodovodní baterie v retro designu a také obklady, které zrovna nepřipomínají poslední módní trendy. Obklady mohou být například čistě bílé, ale také vzorované. Na internetu je možné najít přímo retro obklady.

Co třeba retro gramofon a konvice?

Moderní spotřebiče by se do retro interiéru nehodily, ale dají se sehnat spotřebiče v retro stylu. Jde o nové výrobky s moderními funkcemi, zvenčí však vypadají jako dobové přístroje.

Příkladem jsou retro konvice. Mívají zaoblené tvary, často zářivé barvy, kryt připomínající klasickou pokličku a vůbec nevypadají jako moderní rychlovarné konvice. Dají se ale sehnat také klasické, elektricky nenapájené konvice určené k vaření vody na plotně.

Mezi další retro spotřebiče na trhu patří také gramofony. Připomínají originální starožitné kousky, jsou ale zcela nové. Mohou v sobě mít ukrytou i CD mechaniku. Oblíbené jsou i dřevěné radiopřijímače. V retro designu může být i nová trouba či digestoř, ale také kávovar či telefon.

 

Právě se děje

Další zprávy