Zapomeňte na ohniště, nahradí ho zahradní krb s grilem

td
18. 1. 2012 5:09
Se zahradním krbem se z venkovního posezení stane radost, lze v něm i grilovat a udit
Foto: Aktuálně.cz

Venkovní krby mohou zdobit zahradu každého rodinného domu, ale ocení je zejména ti, kdo si oblíbili přípravu pokrmů na čerstvém vzduchu. Zastoupí tak mnohem méně praktické a nevzhledné ohniště, které sice nevyžaduje takovou péči, ale zároveň s ním nikdy nedocílíte pohodlí ani profesionálně připraveného jídla. Jakmile postavíte zahradní krb, budete trávit mnohem víc času venku a posezení s přáteli se stane tradiční záležitostí.

Umístění krbu je čistě subjektivní záležitost, nejvhodnější je však zpevněná terasa poblíž domu. Je třeba myslet na to, že k venkovnímu krbu musí být snadný přístup z domu a hodí se i prostor pro umístění zahradního stolu a židlí. Pro zvýšení komfortu lze celý prostor s krbem a posezením zastřešit, což umožní pobyt venku i při mírném dešti. Nezapomínejte ani na úložný prostor pro úschovu topiva - briket, dřevěného uhlí nebo dřeva.

Na trhu se setkáváme s několika druhy zahradních krbů. Lze pořídit prefabrikované krby, které stačí jen přepravit na zahradu a poměrně snadno namontovat. Výhodou těchto krbů je, že i po několikaletém používání je lze přenést na libovolné místo. Standartním vybavením sériově vyráběných modelů bývá ohniště, nastavitelná grilovací mřížka, vyndavací popelník a někdy i menší udírna. Zahradní krb je možné postavit i svépomocí, nebo oslovit odborníky v oboru, kteří krb přizpůsobí přímo na míru každé zahradě. Z obyčejného venkovního krbu se tak může stát designový a velmi zajímavý prvek.

 

Právě se děje

Další zprávy