Žaluzie zastaví světlo i teplo, ale také pohledy okolí

Andrea Berniová
11. 6. 2012 5:00
Chraňte si své soukromí a přestaňte trpět ostré sluneční světlo v interiéru
Žaluzie v létě ochrání před teplem a světlem, soukromí chrání celoročně
Žaluzie v létě ochrání před teplem a světlem, soukromí chrání celoročně | Foto: Ludvík Hradilek

Pokud vám do místností proudí příliš slunečního světla (a tím i tepla) a obzvlášť v létě tam není k vydržení, pořiďte si žaluzie. Ty zabrání právě průniku slunečního svitu, tím pádem není v místnosti ani takové horko.

V dnešní době také bývá často důvodem pořízení žaluzií snaha chránit své soukromí. Bytové domy totiž někdy bývají postaveny dost blízko u sebe a žaluzie jsou společně se závěsemroletami jediným způsobem, jak byt chránit před pohledy všech.

Hliníkové žaluzie jsou nejčastější

Můžete si vybrat z různých typů žaluzií. Dělí se například na horizontální a vertikální. Ty vertikální určitě znáte z kanceláří a podobných míst a právě proto by v bytě nemusely působit dobře. Horizontální žaluzie jsou v domácnostech mnohem častější. Existují různé druhy horizontálních žaluzií.

Nejrozšířenější jsou hliníkové. Dají se v podstatě použít do všech typů oken, jsou cenově dostupné a nenáročné na údržbu. Existují v mnoha barevných provedeních. Žaluzie se dají umístit mezi skla okna, pokud je tam dost místa, anebo před vnitřní sklo, čímž se stávají přímou součástí interiéru. Nevýhodou tohoto způsobu umístění je potřeba častější údržby - ze žaluzií je nutné utírat prach. Také nejsou nijak chráněné (třeba sklem), takže pokud v bytě s něcím manipulujete nebo se o ně opřete, můžete je poškodit.

Dřevo nebo bambus?

Nabídka žaluzií se ale neomezuje jen na ty hliníkové. Můžete mít i dřevěné nebo bambusové. Žaluzie vybírejte podle svého vkusu a podle zařízení interiéru. Žaluzie ale nemusíte mít jen uvnitř - existují i venkovní. Bývají ovládány klikou, šňůrkou či elektropohonem.

--------------------------------------------------------------------------------

Vyberte si žaluzie.

 

Právě se děje

Další zprávy