Zakládáte novou zahradu? Pomůže vám zahradní architekt

Andrea Berniová
21. 3. 2013 14:00
Architekt pomůže nejen s výběrem rostlin, ale doporučí i způsob zavlažování a různé doplňky
Zahradní architekt vypracuje projekt realizace zahrady
Zahradní architekt vypracuje projekt realizace zahrady | Foto: ISIFA/Thinstock

Během zimy není se zahradou příliš starostí, ale to se s jarem změní. Jen co se oteplí, je potřeba se o zazimovanou zahradu začít více starat.

Někoho čeká zakládání úplně nové zahrady. S tím pomůže zahradní architekt. O jeho službách je vhodné přemýšlet nejen při vytváření nové, ale i při úpravě již založené zahrady.

Zahradní architekt dokáže určit, kterým rostlinám se bude na různých místech zahrady dařit nejlépe - podle toho, kolik potřebují světla či vláhy, nebo jaká půda je pro ně nejlepší.

Proto by architekt měl provést rozbor půdy. Také může vybrat květiny tak, aby kvetly postupně a zdobily zahradu co nejdéle.

Architekt, který navrhuje zahradu, by se měl zajímat o životní styl jejího majitele. Důležité je, kolik času může zahradě věnovat. Podle toho architekt vybere náročné či naopak odolné rostliny.

Důležitá jsou přání majitele zahrady

Základem je projekt, který architekt vytvoří. Může majiteli zahrady předložit i několik skic, ze kterých si pak vybírá. Majitel například odsouhlasí sortiment dřevin a keřů. Po výběru projektu následuje realizace zahrady.

Architekt může kromě rostlin doporučit i systém automatické závlahy, vytvoření jezírka či skalky, ale také určitý typ dlažby. Při vypracovávání projektu jsou ale zásadní přání majitele zahrady a architekt je musí brát v potaz.

Zahrada navržená architektem bude nejen vypadat dobře, ale zároveň bude praktická a co nejvíce přizpůsobená účelu jejího budoucího užívání. Měla by také ladit s domem a jeho okolím.

 

Právě se děje

Další zprávy