Zahradu v listopadu pomalu připravujte na zimu

Andrea Berniová
29. 10. 2012 16:51
I v listopadu je potřeba se o zahradu starat. Co ještě můžete vysazovat?
Co se zahradou v listopadu?
Co se zahradou v listopadu? | Foto: Thinkstock

V říjnu jste vysazovali listnatý živý plot, okrasné dřeviny, ovocné stromy či cibuloviny. Užívali jste si posledních kvetoucích rostlin. Nyní ještě mohou vaši zahradu zdobit chryzantémy či vřes. Sklidili jste zimní odrůdy jablek a hrušek, také kořenovou zeleninu a mohli jste si založit skalku. Začali jste bojovat se spadaným listím - třeba pomocí vysavače na listí, který může listí odfouknout ze záhonů, vysát z trávníku a dokonce rozdrtit.

Vysazujte česnek i růže

Nyní odstraňte seschlé plody z ovocných stromů. Spadaného listí se budete muset zbavovat i v listopadu. Listnaté stromy zářící podzimními barvami ale mohou vaši zahradu také zdobit. Stále můžete vysazovat stromy a keře - stálezelené listnaté i jehličnaté.

Jehličnany nezapomeňte důkladně zalít - ještě než přijdou mrazy. Můžete také vysadit růže a česnek, ale také pokračovat ve vysazování cibulovin.

Angrešt a rybíz, ale i vinnou révu a další ovocné keře dostatečně pohnojte. V listopadu stále ještě můžete vysazovat ovocné dřeviny.

Nezapomeňte přikrýt záhony

Je potřeba zahradu zazimovat. Záhony a především náročnější rostliny přikryjte chvojím. Stále zahradu zbavujte plevele. Nechte zazimovat bazén či zahradní jezírko, nebo se toho ujměte sami.

Vyčistěte a ukliďte zahradní nářadí, ale ještě před tím zastřihněte živý plot. Půdu na prázdných záhonech nezapomeňte zrýt, na těch osázených ji nakypřete. Trávník před zimou ještě naposledy posekejte.

Pokud máte na balkoně či na terase letničky v truhlících, vyberte pro ně méně chladné místo. Sklizené plody ovocných stromů správně uskladněte a pravidelně je kontrolujte. Ty hnijící okamžitě likvidujte.

 

Právě se děje

Další zprávy