Zahradní krby? Zkuste si je postavit!

Ilona Víchová
5. 6. 2012 2:03
Postavte si zahradní krb a vařte v létě na zahradě

Jednoduchý a praktický zahradní krb by neměl chybět na žádné zahradě, kde chceme grilovat. Stavba zahradního krbu nemusí být tak složitá. Jak postavit zahradní krb? Máme pro vás snadný pracovní postup.

Zahradní krby s udírnou už jsou o něco složitější, pokud tedy nechceme udírnu často využívat, měli bychom voli jednoduší variantu betonového zahradního krbu.

Dobře se rozmyslete, kam chcete krb postavit

Umístění zahradního krbu hraje velkou roli. Musíme uvažovat, kam půjde kouř a postavit krb tam, kde nás nebude obtěžovat vítr. Nejlepší místo je takové, kde budeme mít závětří. Ideálně zahradní krby umístíme do zahradní pergoly.

Stavba krbu vyžaduje zručnost pracovní a rozpracovaný postup. Na začátku si nakreslíme plánek, jak chceme aby krb vypadal. Sepíšeme a objednáme potřebný materiál. Popřemýšlejte nad tepelně izolačními deskami, šamotem, klasickými cihlami a kamenem, z kterého je nejvhodnější pískovec.

S plány je stavba zahradního krbu hračka

Nejprve musíme postavit základy. Srovnáme si terén a vykopeme čtvercový nebo obdélníkový otvor, který zabetonujeme. Ideální hloubka je okolo 70 centimetrů. Do betonu přidáme ocelové dráty, které vše zpevní. Beton necháme vytuhnout. V horkém počasí ho musíme často kropit vodou, aby neschl příliš rychle.

Z dřeva si vytvoříme pro nadzemní část krbu bednění, které nám udá tvar a pevnost další výstavby. V této fázi myslete na to, zda chcete pod krbem úložnu pro dřevo. Pomocí cihel a lepící směsi vystavíme krb až po ohniště. Používáme vodováhu, aby nám zeď nepadala nebo se nekroutila do strany.

Zahradní krb - dokončení

Pokud jsme vyzdili spodní část ohniště, postavíme ze šamotových cihel zdi krbu. Šamotové cihly vydrží vysoký žár. Ohniště můžeme vystavět z obyčejných cihel a šamotem krb jen obložit. Do zdí ohniště zapustíme ocelové trubky, které nám budou držet rošt. Myslete alespoň na tři různé výšky, aby šlo s roštěm korigovat.

Jednotlivé strany krbu musíme provazovat na rozích tak, že překládáme cihly křížem. Pří práci se šamotem používáme šamotovou maltu, která šamot dobře spojí. Výška ohniště by měla být 70 centimetrů a hloubka musí být dvě třetiny výšky. Na spodní stranu zabudujte rošt, kudy bude proudit vzduch do ohně. Na zbytek krbu a komínu použijte klasické cihly.

Výšku a šířku komínu stavíme v závislosti na velikosti ohniště. Na konec na komín přijde stříška ze silného plechu. Celý krb můžeme omítnout a obložit cihlami, nebo ho celou dobu stavit z hezkých pohledových cihel, které se zakrývat už nebudou.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Zahradní krby v širokém výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy