Zahrada na střeše: relaxujte s nadhledem

Andrea Berniová
20. 8. 2012 8:59
Zahrada umístěná na ploché střeše může váš dům oživit, navíc získáte prostor pro relaxaci
Plochá střecha přímo vybízí k vytvoření zahrady
Plochá střecha přímo vybízí k vytvoření zahrady | Foto: Konhefr

Jak vypadá vaše střecha? Je šikmá, anebo plochá? Oba typy přinášejí své výhody. Pokud máte šikmou střechu, můžete si užívat atmosféry podkrovních pokojů. To plochá střecha neumožní. Nabídne vám něco jiného.

Co třeba vytvořit si na střeše další zahradu, neobvyklý prostor určený k odpočinku? Tak zvané zelené střechy jsou dnes čím dál oblíbenější. Můžete si na střechu donést zahradní nábytek a relaxovat - konečně s patřičným nadhledem. Nejdůležitější je v tomto případě bezpečnost, tedy pevné a dostatečně vysoké zábradlí či zídka na okrajích střechy a také schodiště, kterým se z domu pohodlně dostanete na střechu.

Zahradu na střeše vám dnes vytvoří specializovaná firma. A jaké rostliny se na střechu umisťují nejčastěji? Samozřejmostí je trávník, který ji pokryje celou. Hodí se také třeba velmi odolný netřesk, různé trvalky, skalničky a další.

Pozor na nosnost a vlhkost

Střešní zahrada má samozřejmě určitá specifika. Rozhodujícím faktorem je nosnost střešní konstrukce. Pokud se na střešní zahradě chcete pohybovat, nosnost by měla být vysoká. Pak se můžete po střešní zahradě bez obav procházet, přinést na ni zahradní nábytek a užívat si relaxace vysoko nad zemí.

Je také důležité zabránit průniku vlhkosti do střechy, stejně tak znemožnit kořenům rostlin, aby ji narušovaly. Při zakládání zahrady na střeše se proto raději obraťte na specializovanou firmu.

Zahradu můžete mít i na garáži

Pokud se nechcete připravit o kouzelné podkrovní prostory (a tím o šikmou střechu), ale zároveň by se vám líbila menší zahrádka umístěná o něco výše, než je obvyklé, můžete využít garáž.

Pokud není vaše garáž přímo spojena s domem a má plochou střechu, vytvoření nového kousku zahrady nic nebrání. Je jen potřeba zajistit bezpečný a pohodlný přístup na střechu garáže a opět je zde důležitá nosnost.

 

Právě se děje

Další zprávy