Začíná se stavět nová lanovka na Sněžku

ČTK, ab
19. 4. 2012 11:21
Lanovka nabídne čtyřsedačkové kabinky a větší odolnost proti větru

Praha - Do konce dubna má znovu začít stavba nové lanové dráhy na nejvyšší horu České republiky - Sněžku. Během zimy stavba nepokračovala. Firmu BAK Trutnov, která stavbu zajišťuje, nyní čeká budování nové dolní stanice lanovky. Stávající lanovka je od 12. dubna do 27. dubna mimo provoz - provádí se na ní pravidelná jarní údržba. Provoz stávající lanovky nebude během stavby té nové omezen.

Lanovka bude stát 299 mlionů

Dolní stanice nově budované lanovky bude stát blíže k městu Pec pod Sněžkou. V plánu na letošek je právě především stavba budovy dolní stanice lanovky. Další součásti lanovky jsou v plánu na rok 2013. Budou to sloupy, motory a kabiny, tedy technologie lanovky. Na jaře roku 2014 by lanovka měla začít normálně fungovat. Technologie lanovky bude pocházet od italské firmy Leitner.

Celkem by lanovka město Pec pod Sněžkou měla stát 299 milionů korun bez DPH. Asi 70 procent z této částky ale uhradí dotace z fondů Evropské unie. Už v září minulého roku byly prováděny přípravné práce. V místech, kde měly stát nové patky pro sloupy, ale našli stavbaři ve spodním úseku elektrický kabel, který na tomto místě podle dokumentace neměl být. Stavební práce se právě proto přesunuly na jaro letošního roku.

S novou lanovkou budete nahoře rychleji

Nová lanovka bude mít čtyřmístné kabinky. Na vrchol by vás měla dostat dříve než ta stávající - asi za 16 minut místo dřívějších 25 minut. Nová lanovka by měla být také odolnější proti větru. Stávající lanovka je rozdělena na dva úseky s mezistanicí na Růžové hoře. Provoz horního úseku ale bude 13. května ukončen. Lanovkou se pak dostanete jen na Růžovou horu.

Po 2. září už se nesvezete ani tam - i provoz spodního úseku z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu bude ukončen. Znovu se svezete právě na jaře 2014, kdy bude zahájen provoz nové lanovky.

 

Právě se děje

Další zprávy