Chata na Slapech a velvyslanectví. Architekt Jan Bočan

Chata na Slapech a velvyslanectví. Architekt Jan Bočan
Československé velvyslanectví v Londýně, 1965-1970 Budova ambasády byla pro Jana Bočana první významnou realizací. V roce 1971 byla oceněna Cenou britských královských architektů RIBA jako nejlepší stavba roku postavená v Londýně. Na jejím vzniku spolupracoval s architektem Janem Šrámkem.
Československé velvyslanectví v Londýně, 1965-1970,  skica V interiéru budovy ambasády, ve kterém převažuje beton a dřevo, byl důraz kladen především na umělecké zpracování. Dominantami prostoru se také staly skleněný lustr Reného Roubíčka, gobelín Jiřího Johna, plechová plastika Evy Kmentové či betonová zeď Stanislava Kolíbala ad.
Československé velvyslanectví ve Stockholmu, 1969-1972 Takřka ihned po soutěži na budovu Čs. ambasády v Tokiu, ve které získal tým Jana Bočana druhé místo, vyhrál soutěž na budovy Čs. ambasády ve Stockholmu. Na realizaci stavby se tentokrát podílel Bočanův dlouholetý spolupracovník a přítel, architekt Zdeněk Rothbauer. 
Křeslo z Čs. ambasády ve Stockholmu Nábytek typu nízkého klubového křesla z ohýbaných lamel byl navržen pro stockholmskou ambasádu. Je charakteristickým příkladem širokého rozsahu Bočanovy tvorby.
Foto: Rostislav Zapletal
13. 12. 2012 1:00

Dílo architekta Jana Bočana, který výrazně ovlivnil dvě generace architektů, přestavují do 27. ledna 2013 Galerie Jaroslava Fragnera a sdružení Člověk a prostor. Od 90. let 20. století působil Bočan na Fakultě architektury ČVUT. Podívejte se na výběr významných prací z jeho ateliéru.

 

Právě se děje

Další zprávy