Z bývalých vojenských budov v Příbrami budou byty

ČTK, ab
26. 4. 2012 8:32
Příbramská radnice prodá nepoužívané budovy, které dříve sloužily armádě
Příbramská radnice
Příbramská radnice | Foto: Město Přibram

Příbram - Tři bývalé administrativní vojenské budovy v městské části Zdaboř prodá příbramská radnice. Městští zastupitelé schválili výběrové řízení na prodej budov. Ty dříve získala Příbram od armády bezúplatným převodem. Nyní za ně dostane 5,4 milionu korun - to byla nejvyšší poskytnutá nabídka. Výběrové řízení ale bylo málem zrušeno, když jeden zájemce, který neuspěl, tendr napadl. Zastupitelé se ale nakonec shodli, že výsledek výběrového řízení je v pořádku. Město neakceptovalo nabídky, které dostalo až po skončení řádného výběrového řízení.

Nové byty pro matky s dětmi

Budovy nakonec koupil Zdeněk Slánský, podnikatel z Mělníka. Chce je využít pro vybudování malometrážních bytů pro matky s dětmi a také poslouží jako startovací byty pro děti z dětských domovů nacházejících se v okolí Příbrami. Radnice měla s budovami původně podobné plány - chtěla z nich udělat byty pro mladé a také dům s pečovatelskou službou. Kvůli tomu, že by nebylo snadné získat pro uskutečnění projektu dostatek prostředků, město od plánu upustilo.

S dotacemi už to není tak jednoduché

Příbram už dříve malometrážní byty především pro mladé rodiny vybudovala na několika místech - například v bývalých kasárnách v ulici Československé armády, v bývalém Simply clubu nebo na Spartaku. Stavělo se ale i v okolí: v Dobříši, Březnici a dalších obcích. Tehdy pomohly dotace Státního fondu rozvoje bydlení.

Dnes už není možné získat dotace tak výhodně. Budovy ve Zdaboři tak bez využití chátraly, proto se město rozhodlo je prodat. V poslední době prodala Příbram také bývalé kasárny Brod. Budovy ale byly ke zbourání, hodnotu tedy měly jen pozemky. O kasárny nakonec projevila zájem dopravní firma.

 

Právě se děje

Další zprávy