Výstava o českém funkcionalismu u nás bude na podzim

ČTK ČTK, ab
26. 4. 2012 21:14
Výstava představí český a moravský funkcionalismus
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na podzim se v Praze bude konat výstava, která se věnuje českému funkcionalismu. Najdete ji v sídle Ministerstva kultury v Nostickém paláci (Maltézské náměstí). Výstava s názvem Český a moravský funkcionalismus - světový unikát a fenomén se už minulý měsíc konala v Tel Avivu v Izraeli. Pořadatelé z Českého centra ji hodnotili jako velmi úspěšnou. Podílela se na ní i pobočka Národního památkového ústavu v Brně.

Adolf Loos navrhoval i v Paříži

Český funkcionalismus je známý i ve světě. Z funkcionalistických památek na našem území můžeme jmenovat například pražskou Müllerovu vilu od architekta Adolfa Loose. Ten navrhl mimo jiné v Paříži dům pro tanečnici Josephinu Bakerovou. Model ale nakonec nebyl zrealizován. V roce 2011 se konala v Londýně výstava zaměřující se pouze na dílo tohoto architekta. Představila různé návrhy a modely nebo nábytek.

Vila Tugendhat prošla rekonstrukcí

Dalšími pojmy českého funkcionalismu jsou brněnské vily Tugendhat a Stiassny. Vila Tugendhat, jejímž architektem byl Ludwig Mies van der Rohe, prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která byla dokončena v únoru letošního roku. Od roku 2001 je zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Ve vile Stiassny pak vzniká Centrum obnovy památek architektury 20. století, které bude uchovávat dokumentaci a poskytovat informace o rekonstrukcích památek z minulého století.

Žádná ornamentálnost, jen čistá geometrie

Funkcionalismus je umělecký sloh charakteristický svou strohostí a absencí zdobných prvků. Typické jsou pro něj ploché střechy, nekomplikovanost a čisté geometrické tvary. Jak již název napovídá, přednost před vším ostatním měla v tomto slohu právě funkce domů či předmětů.

 

Právě se děje

Další zprávy