Vybíráte schodiště? Jaké se pro vás hodí nejvíce?

Andrea Berniová
5. 9. 2012 10:02
Dřevěné, kovové, betonové či kamenné? Nabídka je široká, vybírejte ale pečlivě
A jak bude vypadat vaše schodiště?
A jak bude vypadat vaše schodiště? | Foto: Reuters

Stavíte či rekonstruujete patrový dům či mezonet a přemýšlíte, jaké schodiště vybrat? Jde o velmi výrazný prvek interiéru a jeho výběr může silně ovlivnit vnitřní prostředí vašeho domu. Schodiště by mělo ladit s celkovým zařízením interiéru.

Pokud máte spíše moderní nábytek, vyznáváte čisté linie a ornamentálnost vám nic neříká, pravděpodobně se vám zalíbí nášlapy z kovu a skleněné zábradlí. Jestli si ale potrpíte na starožitný nábytek a doplňky, bude se vám pravděpodobně zamlouvat dřevěné schodiště a vyřezávaným zábradlím. Můžete mít i kompromis: třeba dřevěné nášlapy a zajímavé kovové zábradlí.

U dřeva na schodišti ale může nastat problém: je potřeba ho sladit s jinými dřevěnými součástmi interiéru, tedy s podlahou, dveřmi či nábytkem.

Chcete točité, anebo přímé schodiště?

Můžete mít i kamenné, betonové či laminátové schodiště. Zásadní samozřejmě je, aby plnilo svůj účel - tedy aby se po něm pohodlně a bezpečně chodilo.

Ozdobné prvky a design, to už je nadstavba, která může váš interiér vkusně doplnit. Zvažte také, kolik prostoru váš dům nabízí. Pokud máte dost místa, můžete si dovolit přímé schodiště. Do poněkud stísněnějších prostor se hodí spíš to točité.

Dětem hrozí nebezpečí

Schodiště musí být hlavně kvalitní a bezpečné. Proto pečlivě vybírejte firmu, která vám ho zhotoví a připevní. Dejte spíš na doporučení přátel a známých než na reklamy.

Pokud máte malé dítě, i kvalitní schodiště se pro něj může stát hrozbou. Na dítě nemůžete dohlížet pořád, proto schodiště raději zabezpečte, dokud po něm vaše ratolest nebude umět chodit bez pomoci. Schodiště by vždy mělo být dostatečně osvětlené.

 

Právě se děje

Další zprávy