Vrátí se doba ledová, říká předpověď pro realitní trh

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 12. 2011 10:40
Zvýšení DPH a utlumení ekonomiky zpomalí i realitní trh, nezastaví jej ale úplně
Foto: Jan Langer

Praha - Rostoucí nezaměstnanost, pomalejší růst ekonomiky, zato vyšší ceny nových domů a bytů po zvýšení snížené sazby DPH. Tohle všechno způsobí, že předpověď počasí pro realitní trh na příští rok považuje za pravděpodobný návrat "doby ledové".

Redakce Aktuálně.cz oslovila realitní experty a požádala je o výhled pro realitní trh na příští rok. Shodli se na tom, že rokem bouřlivého růstu a rozkvětu rozhodně nebude, mnohem pravděpodobnější je ochlazení podobné tomu, které přišlo s prvním náporem ekonomické krize.

"S tím, jak se snižuje předpověď celé ekonomiky, nelze počítat s tím, že by se realitní sektor vyvíjel opačně, je na ekonomický cyklus výrazně navázaný. Nelze očekávat žádné velké oživení, minimálně bych předpokládal stagnaci, ne-li pokles," nastínil výhled pro příští rok analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Pro ty, kdo se už nyní snaží prodat nemovitost, není příliš dobrou zprávou, že nabídka se bude podle některých makléřů dál zvyšovat.

"Lidé se budou snažit prodat nepotřebné nemovitosti za účelem zisku peněz, které budou chtít použít na poplacení úvěrů, či jako rezervu pro případ potřeby," odhaduje Karel Hašek z realitní kanceláře Re/Max A-City v Hlinsku.

Ještě je prostor pro pokles cen

I nadále tedy budou ve výhodě kupující. Stále jich totiž nebude mnoho a právě oni budou mít při transakcích hlavní slovo. Že by zájem o bydlení v Česku klesl na nulu, makléři nepředpokládají. Povzbuzovat jej totiž i nadále budou nízké úroky hypoték.

"Nákup nemovitosti se může v této nejisté době ukázat jako jedna z nejlepších a nejjistějších investic. Vždycky ale bude hodně záležet na lokalitě, kde se nemovitost nachází," upozornil regionální ředitel RK Sting Martin Ďuriš.

Převis nabídky nad poptávkou bude i nadále tlačit na ceny nemovitostí. Přestože letos jejich pokles zpomalil, podle expertů stále ještě existuje prostor pro snížení, zvlášť u některých typů bytů.

"V roce 2012 se velmi pravděpodobně výrazná změna cen dít nebude. Nepředpokládám, že by se ceny zvyšovaly. Spíše dojde ještě k mírnému poklesu, ale ten se bude týkat jen určité skupiny nemovitostí. Největší pokles bude i nadále hlavně u družstevních bytů v panelácích," předpovídá ředitel pražské pobočky realitní kanceláře Evropa Lukáš Bůva.

Ve výsledku tak dojde podle makléřů k rozevření nůžek mezi cenami bytů a domů na "dobrých" a "špatných" adresách.

 

Právě se děje

Další zprávy