Vodní kámen: Jak ho odstranit a jak mu předejít?

Andrea Berniová
10. 1. 2013 14:25
Vodní kámen byste měli ostraňovat pravidelně. Pokud se objeví třeba v elektrických spotřebičích, může snížit jejich životnost
Vodní kámen se může usazovat třeba na vodovodní baterii
Vodní kámen se může usazovat třeba na vodovodní baterii | Foto: RSTS

Na vodovodních bateriích, na povrchu umyvadla či vany se vodní kámen vytvoří snadno. Především když zde necháte uschnout kapky vody. Utírejte proto pečlivě vodovodní baterii každý den. Na okrajích umyvadla či vany nenechávejte „stát vodu", jinak zaschne a po určité době bude umyvadlo i vana vypadat nevzhledně. Také v okolí odtoku vody se může vytvořit vodní kámen.

Máte tvrdou vodu? Připravte se na vodní kámen

Ač kapky vody vždy utíráte, můžete se s vodním kamenem potýkat - především pokud žijete v oblasti, kde je voda tvrdá. Neubráníte se například vzniku vodního kamene na sítku vodovodní baterie, ale také bude zanášet ústí sprchy a usazovat se ve dřezu.

Nejlepším řešením je pravidelně (třeba jednou týdně či měsíčně) odstraňovat vodní kámen pomocí prostředků k tomu určených. Většinou stačí čisticí prostředek nastříkat na místo, kde se vodní kámen vyskytuje, a nechat nějakou dobu působit. Poté ho setřete hadříkem. Někdy ale budete muset použít kartáč.

Vodní kámen možná objevíte i v záchodové míse. Pokud toaletu pravidelně čistíte, nemělo by se to stávat často. Jestli se v ní ale přesto vodní kámen vytváří, použijte opět prostředky určené k jeho odstranění.

Pozor na vodní kámen v elektrických spotřebičích

Pokud chcete předejít výskytu vodního kamene v pračce a tím prodloužit její životnost, používejte změkčovače vody. A co s vodním kamenem v rychlovarné konvici? S jeho odstraněním pomůže ocet nebo citron. Nejlepší je ale prevence: přebytečnou vodu po uvaření vždy vylijte, nenechávejte ji v konvici. Tím byste totiž vytvořili ideální podmínky k usazování vodního kamene.

U elektrických spotřebičů je potřeba usazování vodního kamene sledovat a předcházet mu, případně ho rychle odstraňovat. Jinak se může snížit účinnost a také životnost spotřebičů.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy