Vlastní dílna přináší spoustu výhod. Jak ji zařídit?

Andrea Berniová
13. 8. 2012 9:35
Stabilní stůl, spousta polic a skříněk a dobré osvětelní. To by v dílně nemělo chybět
Nářadí a součástky si v dílně můžete konečně uspořádat
Nářadí a součástky si v dílně můžete konečně uspořádat | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Máte spoustu nářadí, ale je věčně rozmístěné všude po domě i zahradě, takže nikdy nemůžete nic najít? Veškeré opravy čehokoli provádíte u kuchyňského stolu? Možná je načase zařídit si dílnu. Pokud máte v domě volnou alespoň malou místnost, neváhejte. Pořádek v nářadí a součástkách, klid na práci a pořádný stůl, který se jen tak nezničí, to všechno správný kutil zkrátka potřebuje.

Skříňky, nebo police?

Jak by dílna měla vypadat? Základem je pevný a odolný nábytek. Budete potřebovat spoustu polic, případně skříněk s dvířky. Záleží na tom, co vám vyhovuje víc. Se zavíracími skříňkami vypadá dílna uspořádaně a uklizeně. Nevýhodou ale je, že kvůli každému kusu nářadí budete muset skříňku otevírat a pak zase zavírat. Jinak vám její dvířka budou překážet. Pokud si dílnu zařídíte v opravdu malé místnosti, skříňky s dvířky se do ní spíš nehodí. Nářadí položené v policích nevypadá tak elegantně, ale zase bude vždy po ruce.

Nesmí chybět dobré osvětlení a stabilní stůl

Potřebujete také velmi stabilní stůl, který můžete případně i trochu poničit, nebo ho (neúmyslně) pokapat barvou. Hodí se dřevěná deska z masivu a k ní pevně přimontované železné nohy. Důležité je i kvalitní osvětlení. Pokud na svou práci sotva uvidíte, nejen že se vám nemusí povést, ale hlavně může dojít k úrazu. Osvětlení tak pečlivě vybírejte. Nejdůležitější je silná lampa u pracovního stolu.

V dílně se často nacházejí různé chemikálie a barvy, ke kterým by se neměly dostat děti. Podobné je to s nářadím. Dílnu vždy zamykejte - budete mít jistotu, že je dobře zajištěná a že se do ní nedostane nikdo, pro koho by její vybavení mohlo být nebezpečné.

 

Právě se děje

Další zprávy