Vládní škrty ohrožují digitalizaci katastrálních map

Věra Tůmová
4. 6. 2012 17:00
Méně peněz katastrálnímu úřadu může zastavit digitalizaci katastrálních území ČR
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ke konci roku 2011 bylo u nás digitalizováno již celkem 7941 katastrálních území. To představuje 61 procent katastrálních území celé České republiky. Nicméně další výhled na to, že i zbývající část katastrálního území státu bude v nejbližší době celá také digitalizovaná, se začíná ztrácet kvůli úsporným opatřením současné vlády.

Reálně dokonce hrozí, že se celý proces digitalizace i zastaví. Na tuto situaci upozorňuje v poslední výroční zprávě Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního úřadu (ČÚZK) jeho předseda Karel Večeře. Výroční zprávu úřad zveřejnil v posledních květnových dnech.

Přečtete si více nejen o katastrálním úřadu v odkazech vlevo vedle článku.

Dosavadní meziroční 8,5procentní nárůst počtu digitalizovaných katastrálních území (o 1094 katastrálních území) tedy bude s nejvyšší pravděpodobností v příštích letech pomalu klesat.

„Vzhledem k úsporným opatřením již není možné tempo digitalizace dále zvyšovat, naopak snižování počtu zaměstnanců katastrálních úřadů se projevuje omezováním kapacit určených na digitalizaci katastrálních map," konstatuje Karel Večeře a dále dodává, že na letošní rok je sice ještě plánovaná digitalizace v rozsahu přes osm procent území republiky, pak už se to ale bude asi zhoršovat.

„Pokud dojde ke snižování výdajů tak, jak ho předpokládá rozpočtový výhled na roky 2013 a 2014, bude nutné digitalizaci katastrálních map výrazně omezit a v roce 2014 prakticky zastavit se všemi negativními důsledky takového kroku," upozorňuje ve výroční zprávě předseda úřadu ČÚZK Karel Večeře.

Od státu přichází čím dál méně

Ze státního rozpočtu by v tomto roce měly katastrální úřady na své výdaje obdržet 2,8 miliardy korun. V roce 2010 to bylo přibližně tři miliardy a o rok dříve pak ještě více, a to 3,4 miliardy korun.

Celé území České republiky ale zatím zdaleka není v digitalizované podobě. Hotovo je nyní něco přes 61 procent a zbývající část tvoří jen naskenované verze katastrálních map. Na rozdíl od těch již digitalizovaných však tyto naskenované mapy neumožňují zobrazovat na internetu aktuální stav katastru.

Podle výroční zprávy ČÚZK mají digitální katastrální mapy význam především pro efektivní fungování státní správy a dále pak rovněž pro soukromý sektor. Jsou totiž podkladem pro vytváření dalších map, informačních systémů a aplikací vztahujících se k území. Na jejich základě vznikají například digitální technické mapy, cenové mapy, územní plány, sledování a rozvoj technické a dopravní infrastruktury nebo životního prostředí.

--------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete kontakt na katastrální úřad?

 

Právě se děje

Další zprávy