Víte, kde zaplatíte vyšší daň z nemovitosti?

ČTK, ab
16. 5. 2012 10:35
Některá česká města daň z nemovitosti zvýší, jiná ji měnit nebudou
Foto: Aktuálně.cz

I když většina českých měst zatím neuvažuje o zvýšení daně z nemovitosti, některé menší obce v Královéhradeckém kraji tento krok plánují, stejně tak některé obce v Libereckém kraji a také Znojmo. Opačný úmysl mají Pardubice - ty chtějí daň snížit.

Kde budou daně vyšší?

Z větších měst zvýší v Ústeckém kraji v příštím roce daň jen Chomutov. Co se týče Moravskoslezského kraje, tam by měli se zvýšením daně z nemovitosti počítat lidé, kteří bydlí v Ostravě a Krnově. V Plzeňském kraji čeká vyšší daň jen obyvatele krajského města - Plzně. Ta ji zvýší jako jediná z větších měst kraje. I obyvatelé Znojma zaplatí vyšší daň z nemovitosti. Další větší města Jihomoravského kraje daň nezvýšila. Co se týče Vysočiny, od ledna stouply platby na dvojnásobek v Havlíčkově Brodě, většinu dalších větších měst zvýšení daně nezasáhne. Z Libereckého kraje odsouhlasily zvýšení daně například města Chrastava nebo Rokytnice nad Jizerou.

Koho se zvýšení netýká?

Lidé z většiny měst Středočeského kraje a také z Prahy si mohou oddechnout - daň se tu zvyšovat nebude. Například Mladá Boleslav daň už zvýšila od letošního roku, další nárůst není v plánu. Obyvatelé větších měst v Královéhradeckém kraji se zvýšení daně bát nemusejí. V některých menších obcích tohoto kraje se ale daň zvýší.

Velká města ve Zlínském kraji prozatím daň nezvyšují, stejně je na tom většina velkých měst v Olomouckém kraji. Ani obyvatele největších měst Jihočeského kraje zvýšení daně nezasáhne. Krajské město Karlovarského kraje se zvýšením daně také nepočítá, stejně tak další větší města kraje. Většina obcí v Pardubickém kraji se na zvýšení daně nechystá. Krajské město Pardubice ji dokonce plánuje snížit.

Důležitý je koeficient

Daň z nemovitosti se zvyšuje či snižuje prostřednictvím změny tak zvaného místního koeficientu. Některá města ho zvýšila už v loňském roce, jiná se k tomu chystají. Pomocí koeficientu se vypočítává výše daně z nemovitosti v jednotlivých obcích. Započítává se základ daně určený zákonem, koeficient velikosti obce a pak již zmíněný místní koeficient.

-----------------------------------------------------------------------------------

Víte, jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy