Víte, jaké osvětlení do pracovny či dětského pokoje?

Andrea Berniová
25. 7. 2012 8:00
Správné osvětlení interiéru dokáže hodně. Jak vybírat?
Správný výběr interiérového osvětlení je důležitý
Správný výběr interiérového osvětlení je důležitý | Foto: Isifa/Thinkstock

Osvětlení interiéru dokáže ovlivnit jeho vzhled. Máte různé možnosti: můžete mít v každém pokoji jeden lustr, který ho celý osvětlí. Pravděpodobně se ale světlo z jednoho místa nedostane do všech koutů. Někdy je proto lepší pořídit si více zdrojů světla a vždy používat jen některé.

Barvu a design svítidel vybírejte podle svého vkusu. Nejlepší je, když svítidla korespondují s celkovým zařízením interiéru. Pokud je váš byt či dům zařízen spíše moderním nábytkem a doplňky, budou se k vám hodit svítidla jednoduchých tvarů a s minimem zdobných prvků. Naopak do interiéru se starožitným nábytkem se různá zdobená svítidla většinou hodí.

Psací stůl musí být správně osvětlen

Zvláštní požadavky se kladou na osvětlení stolu v pracovně. Nesmí být příliš silné, aby se vaše oči brzy neunavily, ale ani slabé. Lampička, která osvětluje pracovní stůl, musí mít specifickou polohu - tak, aby světlo dopadalo na co největší část stolu a abyste si nestínili. Pravák by tak měl mít lampičku umístěnou vlevo, levák naopak vpravo.

Stejně důležité je správně osvětlit psací stůl v dětském pokoji. Děti ocení i tak zvané noční světlo, tedy svítidla (často s motivy pohádkových postaviček), která svítí tlumeně a umožňují dítěti beze strachu usnout a zároveň ho neruší.

Podsvícení televize uleví vašim očím

Pokud se díváte na televizi, měli byste mít blízko ní rozsvícenou alespoň lampičku. Jinak musejí vaše oči vnímat velký kontrast mezi svítící obrazovkou a tmou okolo ní a začnou být brzy unavené.

Kromě lampičky můžete uvažovat i o LED podsvícení televize. LED diody na zadní straně televizoru osvítí stěnu za ním. Díky tomu se světlo rozprostírá rovnoměrně kolem televize. Novější modely televizí už mají podsvícení zabudované, koupíte ho ale i samostatně.

 

Právě se děje

Další zprávy