Víte, jak ušetřit energii v kuchyni? Začněte u lednice

Andrea Berniová
27. 3. 2012 6:08
Snížit spotřebu energie v kuchyni není tak těžké. Zkuste to
Foto: Komerční sdělení

Se snižováním spotřeby energie začněte v kuchyni. Určitě můžete dělat některé věci trochu jinak. Velkou chybou je nechávat zbytečně dlouho otevřenou lednici nebo dávat do ní jídla ještě teplá.

Spotřeba energie se v takovém případě zvýší. Hlídejte, zda v lednici nic nepřekáží jejímu zavření. Jinak se může stát, že večer zjistíte, že byla lednička celý den pootevřená. Některé novější typy lednic dokážou při delším otevření svého majitele pípáním upozornit, že je čas je zavřít. S šetřením vám rozhodně nepomůže, když lednice umístíte blízko nějakého předmětu, který vydává teplo. Pokud tedy máte lednici blízko u myčky, topení či trouby, zkuste ji přemístit, pokud to jde.

Šetřete i při vaření

Vytahujte maso z mrazáku s předstihem a ušetříte energii, která by se spotřebovala při jeho rozmrazování v mikrovlnné troubě. Když vaříte, vždy přikrývejte hrnce pokličkou. Bez ní zbytečně uniká teplo do okolí. Jestli vaříte na elektrickém sporáku, můžete ho vypnout několik minut před předpokládaným koncem vaření. I tak bude ještě vydávat dost tepla. Mohou vám pomoci i hrnce. Je důležité, aby měly rovné dno.

V těch s hrbolatým nebo prohnutým dnem se jídlo vaří déle. Také pokud kupujete nové hrnce, vyberte raději nerezové než smaltové. Nerez je více tepelně vodivá a vaření je tak rychlejší, což vede k úspoře energie. Nedávejte malý hrnec na velkou plotýnku.

Teplo by opět zbytečně unikalo do okolí nezakrytou varnou plochou. Při pečení se snažte otvírat dvířka trouby co nejméně. Opět by spousta tepla utekla ven. Pečení například bábovky, dortu či čehokoli ve formě urychlíte, když použijete tmavou formu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy