Víte, jak se správně udržuje voda v bazénu?

Andrea Berniová
3. 5. 2012 5:29
Potřebujete filtraci, chemii, ale můžete zkusit i UV záření a ozon
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Teplý jarní nebo letní den, precizně upravená zahrada a v ní bazén, jehož krásně čistá a nezávadná voda září do dálky a láká ke koupání. To je sen asi většiny lidí. Víte ale, jaké podmínky by měla voda v bazénu splňovat a jak se o ni správně starat? Ke zcela základnímu posouzení kvality vody stačí, když se pozorně díváte.

Voda by rozhodně měla být čirá, čistá a na stěnách bazénu by se neměly objevovat žádné usazeniny. Teplota vody se u venkovních bazénů má pohybovat od 22 do 28 stupňů. Je třeba pravidelně zjišťovat pH vody - tedy zda není voda příliš kyselá nebo zásaditá. Ideálně by se pH mělo pohybovat okolo hodnoty 7, což je neutrální pH.

Dezinfekce je nezbytná

Určitě kupte speciální síťku - sběrač nečistot - a její pomocí odstraňujte to, co se objeví na hladině - hmyz, listy, trávu a podobně. Nezbytná je samozřejmě filtrace, která vodu zbaví toho, co síťkou vylovit nemůžete - částeček písku nebo hlíny.  Aby filtrace byla efektivnější, můžete použít flokulant. Ten pomáhá dosáhnout optimálního účinku filtrace.

Důležitá je dezinfekce vody, která zlikviduje mikroorganismy a viry. Ta se většinou provádí prostředky s obsahem chloru. Můžete preventivně používat i prostředky, které zamezují nárůstu řas. Je také vhodné přemýšlet o použití tak zvaných vločkovacích přípravků. Ty zachytí nečistoty, se kterými si filtr neporadí.

UV záření a ozon pomohou od chloru

Vodu v bazénu můžete dezinfikovat i UV zářením a ozonem. Díky tomu se dá odstranit typický chlorový zápach. UV záření udržuje hodnotu chloru vázaného ve vodě na minimu. Ozonizace zvýší průzračnost vody. Při používání těchto metod lze snížit dávky chloru.

 

Právě se děje

Další zprávy