Víte, jak efektivně zařídit malý byt? Máme pár tipů

Andrea Berniová
21. 12. 2012 13:01
Není snadné zařizovat interiér, který nabízí jen malé místnosti. I malý byt či dům ale může vypadat dobře
I malý byt může vypadat dobře
I malý byt může vypadat dobře | Foto: Panel Plus

Ne každý si může dovolit prostorný byt s velkými místnostmi. Zařizování malých, leckdy až stísněných místností nebývá jednoduché, ale díky několika tipům se vám to určitě podaří.

V první řadě se pokuste místnosti alespoň opticky zvětšit. Není to obtížné. Pomohou třeba zrcadla - čím větší, tím lepší. Zkuste také fototapety či vymalovat jednu stěnu tmavší barvou než ty ostatní.

Aby místnost nabízela více místa i ve skutečnosti, ne jen na pohled, mělo y v ní být co nejméně předmětů. Opravdu potřebujete všechny ty skříně a skříňky?

Kupte si raději menší sedačku

Máte velkou, rohovou sedací soupravu, ale skoro ji nevyužíváte? Pak jen zbytečně zmenšuje prostor v místnosti. Kupte si raději menší sedačku - a nejlépe s úložným prostorem, bude se vám hodit.

Přemýšlejte o pořízení vestavěné skříně. Její výhodou je, že dokáže využít každý centimetr místa. Vestavěná skříň tak může zabrat méně prostoru než několik malých skříněk různě rozmístěných po pokoji. Navíc můžete na dveře této skříně přilepit právě ono velké zrcadlo, které prostor opticky zvětší.

Pověste nábytek na zeď

Už jste slyšeli o závěsném nábytku? Můžete ho pověsit na zeď, třeba do výše očí. Nezabere pak místo na podlaze a můžete pod něj postavit třeba stůl a židle.

Máte malou kuchyň? Možná pomůže sklápěcí stůl či skládací židle. Do malé koupelny se zase hodí sprchový kout. V obývacím pokoji můžete připevnit televizi na zeď a zbavíte se tak jednoho kusu nábytku, na kterém televize stála.

Jakou postel vybrat do malého bytu?

Kupte si rozkládací postel či pohovku. Přes den bude potřebovat jen polovinu místa. Ještě lepší je patrová postel, pod kterou můžete umístit třeba psací stůl či křesla. Hodí se ale spíše do místností s vysokými stropy.

 

Právě se děje

Další zprávy