Více přírody v interiéru? Zkuste ratanový nábytek

Andrea Berniová
26. 10. 2012 11:31
Co třeba sedací souprava nebo manželská postel z ratanu? Zařiďte si interiér nábytkem z tohoto materiálu

Chtěli byste mít interiér v přírodním stylu? Pak začnete od podlahy - měla by být dřevěná. Stejně tak nábytek, zkuste se poohlédnout po tom z dřevěného masivu - je opravdu odolný. Můžete mít ale i nábytek z ratanu či bambusu. Ten není tak běžný a můžete se spolehnout, že vaší domácnosti dodá přírodní vzhled.

Co je to vlastně ratan? Tento materiál pochází z palmy, kterou byste našli v tropických oblastech. Můžete si vybrat nábytek z loupaného či neloupaného ratanu. Druhý typ je odolnější. Ratan se dá dobře kombinovat s jinými typy nábytku.

Můžete tak mít pokoj vybaven klasickým dřevěným nábytkem a k tomu jeden ratanový kousek. Nebo do místnosti nastěhujte pouze ratanový nábytek - je to jen na vás.

Ratan se hodí do všech pokojů, nejen do toho obývacího. Kromě sedacích souprav totiž seženete třeba i manželskou postel z ratanu, anebo židle, komodu, police, koše či stoleček z tohoto přírodního materiálu. Možná budete překvapení, jak dobře může ratanový nábytek v interiéru vypadat.

Ratan nesmí navlhnout

Nábytek z ratanu může být čalouněný, tím pádem je velmi pohodlný. Někdy se kombinuje ratan a masivní dřevo. Ratanový nábytek můžete mít nejen v interiéru, ale i na terase, jen pozor, aby nezmokl. Ratan je přírodní materiál a vyžaduje zvláštní zacházení. Je potřeba ho umístit tak, aby na něj nesvítilo přímé slunce po velkou část dne. Škodí mu i žár z radiátoru a vlhkost.

Pokud se bojíte, že přírodní ratan je málo odolný, můžete zkusit ten umělý. Vypadá velmi podobně, ale oproti přírodnímu ratanu je odolnější, téměř neztrácí barvu a nepraská.

 

Právě se děje

Další zprávy