Více jak polovina Čechů nebydlí tak, jak by chtěla

Věra Tůmová
26. 5. 2013 20:00
Průzkum: Češi jsou ve srovnání s jinými národy Evropy v bydlení konzervativní
Ideální bydlení by podle Čechů mělo být místem, odkud je i blízko do přírody, kde se dá relaxovat.
Ideální bydlení by podle Čechů mělo být místem, odkud je i blízko do přírody, kde se dá relaxovat. | Foto: Nadace dřevo pro život

Praha - Rodinný dům představuje pro většinu Čechů od 25 do 45 let stále největší ideál pro vlastní bydlení. Navzdory tomu, ale jen opravdu malá část z nich takto bydlí. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, která se pro Hypoteční banku dotazovala na sny Čechů o bydlení letos v dubnu.

„Osm z deseti Čechů sní o bydlení ve vlastním rodinném domě, kde bude dostatek místa pro soukromí každého člena rodiny, ale zároveň i prostor pro setkávání se s širší rodinou a přáteli.  Přitom z výzkumu vyplývá, že pouze pětina z nás bydlí tak, jak by si představovala," poznamená k našim snům o bydlení ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Sen o domě

Průměrný Čech a Češka podle výzkumníků tedy opravdu sní o vlastním rodinném domku, v němž má každé dítě svůj vlastní pokoj a zdobí ho terasa, krb a bazén. Muži by ve svých snech pak tento domek nejraději postavili u lesa. A tři čtvrtiny ze všech oslovených chtějí současně bydlet v České republice.

Na žádný hromadný exodus to tedy alespoň podle posledního dubnového průzkumu nevypadá. O bydlení v zahraničí totiž přemýšlí zhruba jen osm procent z dotazovaných Čechů.

Konzervativní národ

Češi jsou v otázce bydlení podle odborníků navíc velmi konzervativní, a to i v porovnání s jinými evropskými národy. „Obecně se velmi neradi stěhujeme, i když mladší generace je v této otázce přece jen již o něco flexibilnější," potvrzuje také sociální psycholožka Marta Boučková.

Výzkum tedy jen potvrdil pro odborníky poměrně známou skutečnost, totiž že nemáme rádi velké změny. „Pokud jsme podstatnou část života prožili ve velkém městě, rádi bychom v něm zůstali i nadále. A naopak jestli jsme vyrostli tam, kde dávají lišky dobrou noc, chceme i do budoucna bydlet na poklidné vesnici," konstatuje Jan Sadil.

Pro Čechy je přitom ale důležitější to, jak si domov vybaví než, v jakém společenství žijí. Zařízení domu považuje za důležité plných 75 procent dotazovaných Čechů, naopak prostředí a sousedy řeší pouze necelých 40 procent.

Fotogalerie: Domy budoucnosti, nebo jen podivné pokusy?

„Dnešní doba přílišné pospolitosti nepřeje. Spíše než dobrými vztahy se obklopujeme věcmi, kterými dáváme svému okolí tak trochu najevo své společenské postavení. Pro řadu lidí představuje jejich dům včetně onoho bazénu a krbu ukázku toho, co v životě dokázali," popisuje současné nastavení naší společnosti Marta Boučková.

Paradoxně tak Češi v Evropě patří k zemím s nejvyšším počtem bazénů na 100 tisíc obyvatel. Na českých zahradách jich je už nyní více než 250 tisíc a jejich počet každým rokem o několik desítek tisíc roste.

I byty mají své zastánce

Přednost bydlení ve vlastním bytě  ale dávají v dnešní době především mladí a bezdětní. Je jich přibližně 20 procent. Obvykle jsou to absolventi vysokých škol, kteří zrovna rozjíždí svoji pracovní kariéru, a také o obyvatele větších měst.

Všichni respondenti se ovšem podle průzkumníků shodovali v tom, že ideální bydlení by mělo být především místem, odkud to mají blízko do přírody, ať už ve formě zahrady, nebo lesa, kde mohou relaxovat.

Ačkoliv více jak polovina Čechů nebydlí podle svých představ a snů, je podle průzkumu téměř 70 procent oslovených se svým současným bydlením spokojeno.

„Spousta z nich se může nacházet v jistém přechodném období. Například mladý pár těsně po skončení vysoké školy sice bydlí v malém pronajatém bytě, ale ví, že je to jen na několik let. Až se vypracují nebo se rozhodnou založit rodinu, s největší pravděpodobností se přestěhují do lepšího. Takže to neřeší a naopak si užívají aktuálních výhod: třeba právě dobré dostupnosti do práce a oblíbených restaurací či klubů. Naopak manželé ve středním věku možná čekají, až jejich děti vylétnou z hnízda, a pak si pořídí menší bungalov na stáří," domnívá se sociální psycholožka Marta Boučková. 

Fotogalerie: Promyšlená miniaturní koupelna v paneláku

 

Právě se děje

Další zprávy