Většina mladých chce, aby jim rodiče zařídili bydlení

Věra Tůmová
25. 7. 2013 16:30
Mladí lidé chtějí stát na vlastních nohou, ale spoléhají hlavně na pomoc rodičů
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Rodiče by mi měli koupit byt nebo platit nájem. Tak si představuje osamostatnění se od rodičů řada čerstvě plnoletých Čechů. S přibývajícími lety se ale představy o samostatnosti postupně mění a lidé si více uvědomují, jaké jsou možnosti finanční podpory rodičů. Vyplývá to z nejnovější rozsáhlé ankety Equa bank ve vybraných krajských městech.

Kdy se osamostatňujeme

S tím, jak se mění názor mladých lidí na finanční podporu od rodičů, mění se také názor na to, kdy je nejvhodnější postavit se na vlastní nohy. Z výsledků ankety tak například vyplynulo, že ve čtyřiceti již jen čtyři procenta lidí považují opuštění domova ihned po dosažení plnoletosti za dobrou volbu. V průměru však vylétáme z rodinného hnízda až teprve ve 22 letech.

Řada mladých lidí se sice snaží osamostatnit se už bezprostředně po dosažení plnoletosti, tedy v 18 letech, ale dvě třetiny z oslovených přitom očekávají, že jim v takové situaci pomohou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň půjčí na pronájem.

„Většina mladých lidí si v tomto věku neuvědomuje, že jejich rodiče stále ještě splácí půjčky na své bydlení, a že tudíž nemají tolik peněz, aby svým dětem s prvním bydlením vypomohli," komentuje výsledky ankety Ondřej Hák z Equa bank.

Mezi dvacítkou a třicítkou…

Do věku 25 let ještě velká část mladých lidí bydlí s rodiči. Další velká skupina bydlí obvykle v pronájmu s přáteli či s partnerem. Už jen třetina z těchto dvacátníků si ovšem myslí, že jim s bydlením pomohou rodiče, ať již koupí, nebo půjčkou. Třetina z nich už naopak začíná uvažovat o vlastním úvěru na bydlení. Podle ankety v průměru uvažují o půjčce do výše lehce nad 1 milion korun na dobu 13 let. 

Po 25. roce se pak výrazně zmenšuje skupina těch, kdo stále doufají ve finanční podporu rodičů. Věří v ní už jen zhruba 13 procent dotázaných. Každý druhý již však bydlí mimo původní domov, nejčastěji v pronájmu. Jen pětina mladých lidí po pětadvacítce bydlí ještě s rodiči.

Podívejte se, v jakých miniaturních bytech bydlí nejen mladí lidé v zahraničí - Levnější bydlení na dobré adrese. Stačí vám 18 metrů?

Mezi těmi, kdo se již postavili na vlastní nohy, je dokonce pětina lidí, kteří bydlí již ve vlastním bytě či domě. Čtyři z deseti oslovených Čechů si v tomto věku myslí, že své první, startovací bydlení si je dobré pronajmout, nicméně polovina respondentů by si jej už chtěla koupit.

„Dá se předpokládat, že v tomto věku se na startovací bydlení díváme již více jako na investici do budoucna, jako na něco, kam chceme přivést rodinu a kde chceme nějakou dobu žít," poznamenává Hák a dodává, že většina lidí v tomto věku má navíc také již stálý příjem, a na bydlení si tak chce půjčit již 40 procent z nich. V průměru jsou podle Háka tito lidé ochotni si na bydlení půjčit 1 250 000 korun na 16 let.

Kristova léta a dál

Ve vlastním bytě či domě už po třicítce bydlí minimálně každý druhý. V podnájmu tak žije jen asi 39 procent třicátníků a u rodičů už pouze tři procenta.

Téměř nikdo z respondentů mezi 30 a 40 lety už si pak nemyslí, že by mu bydlení měli pořídit rodiče. Naopak 40 procent připouští, že si na bydlení půjčilo u finančního ústavu. Zhruba 36 procent si dokázalo bydlení financovat ze svých vlastních zdrojů. Průměrná částka vypůjčená na bydlení v této skupině dotazovaných se pohybovala kolem dvou milionů korun na 18 let.

Většina respondentů starších 40 let si také uvědomuje, že na pořízení startovacího bydlení je nutné být dobře finančně připraven a zajištěn (myslí si to 58 procent z nich), anebo je třeba se vdát či pořídit si rodinu, což uvádí 20 procent dotázaných.

Mezi čtyřicátníky již ale tři čtvrtiny z respondentů bydlí ve vlastním a pouze 15 procent je ochotno platit dále za pronájem bydlení.  Na bydlení si ve věku nad 40 let půjčilo 40 procent lidí a 40 procent ho financovalo z vlastních prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy