Větrným elektrárnám stoupne výkon. Do roku 2030

JKab
30. 1. 2012 1:42
Větrné energii svítá naděje na širší využití. Nové technologie mají zvýšit účinnost větrných elektráren
Foto: Reuters

Větrné elektrárny jsou ekologické, mají ale jednu zásadní nevýhodu: jsou málo efektivní a závislé na nejistých povětrnostních vlivech.

Vědci se nad touto problematikou zamysleli, a v nejbližší době tak můžeme očekávat nástup zcela nových technologií ve výrobě elektrické energie pomocí větru, díky nimž budou Evropu zásobovat větrné elektrárny o výkonu 135 gigawatů, což převyšuje výkon všech jaderných elektráren EU. Tato vize se má podle studie zadané Evropskou komisí naplnit do roku 2030.

Inteligentní "větrníky", které mají naplnit výše uvedenou představu, vyvíjí v Evropě firma Siemens a v USA tým Johna Dabiriho z Kalifornie. Siemens sází na flexibilní software, který operativně upravuje nastavení větrníků s ohledem na sílu a směr větru. Za tím účelem dochází také ke vzájemné koordinaci a změně náběhového úhlu lopatek rotorů větrníků.

Dabiriho tým zvolil turbíny s vertikální osou rotoru, které by měly mít o polovinu vyšší výkon. Nicméně zde se tito vědci nezastavili a vytvořili skupiny takových rotorů, které seřadili párově vedle sebe, čímž se vzájemně doplňují. Výkon takových zařízení je údajně desetkrát větší než u farem s konvenčními rotory. Více než zajímavé je, že inspiraci nalezli kalifornští vědci v chování rybího hejna.

 

Právě se děje

Další zprávy