Venkovní terasa s posezením pro relaxaci i grilování

Andrea Berniová
10. 6. 2013 14:06
Podlaha terasy může být z dlaždic, ze dřeva i z plastu
Odpočívejte venku, třeba na terase
Odpočívejte venku, třeba na terase | Foto: ISIFA/Thinkstock

Odpočinek na čerstvém vzduchu je příjemný. Majitelé rodinných domů mají v tomto případě velkou výhodu: mohou relaxovat na zahradě. Pohodlný odpočinek umožní terasa.

Nezapomeňte na zastřešení či stínění

Terasa, to bývá zarovnaný a zpevněný povrch u domu. Existují terasy zastřešené či nezastřešené. Zastřešené terasy bývají kryté pokračováním střechy domu, anebo mívají vlastní stříšku. Nad nezastřešenou terasu se na léto vyplatí pořídit nějaký typ stínění, například slunečník či markýzu.

Co se týče povrchu terasy, může jít jen o betonovou desku. Další možností jsou dlaždice. Měly by ale být venkovní, ty totiž lépe odolávají mrazu a vlhkosti a bývají také protiskluzové (i když to není pravidlem). Dobrou volbou je v tomto případě vymývaná dlažba.

Podlaha terasy může být také dřevěná. Je ale potřeba počítat s tím, že dřevo bude vyžadovat pravidelnou údržbu a pravděpodobně nevydrží tak dlouho jako dlažba. Existují také „plastová prkna", která vypadají skoro jako ta ze dřeva a jsou odolnější.

Zahradní nábytek ani gril nemůže chybět

Po vyřešení typu povrchu a zastřešení terasy můžeme přemýšlet o jejím vybavení. Neměl by chybět zahradní nábytek, ať už dřevěný, kovový či plastový. Základem je stůl a různý počet židlí, ale sehnat se dají i pohodlná křesla či lavice. Relaxovat se na terase dá také v houpací síti. Milovníci grilování by neměli zapomenout na zahradní gril. Opravdu příjemnou relaxaci zajistí vířivka umístěná na terase. Její pořízení a údržba je ale už finančně náročnější.

Terasu mohou ozvláštnit různé dekorace, nebo třeba bylinky či jiné rostliny v květináčích a truhlících.

 

Právě se děje

Další zprávy