Vchodové dveře je třeba vybírat s ohledem na bezpečnost

TD
14. 12. 2011 15:48
U vstupních dveří nezáleží jen na vzhledu, ale i na materiálu a konstrukci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kvalitní vstupní dveře nejen že dotváří celkový vzhled domu, mohou navíc obyvatele ochránit před vloupáním, takže se do nich rozhodně vyplatí investovat. Při výběru vchodových dveří nezáleží jen na materiálu, důležitou roli hraje také typ kování, izolační vlastnosti nebo celková odolnost. Na českém trhu je široký výběr z nejrůznějších typů dveří, první příčku v oblibě si stále ještě drží dřevěné konstrukce, další jsou dveře z plastu či kovu.

Nejdůležitějším faktorem je při výběru venkovních dveří samozřejmě jejich bezpečnost. Naštěstí dnes už neplatí, že bezpečnostní dveře musí být zákonitě nevzhledné. Mnohé speciální bezpečnostní dveře dokážou ochránit byt nejen před násilným vloupáním, fungují často také jako protipožární ochrana.

Přesto i nadále na trhu vedou dveře dřevěné. Vykazují velmi dobrou tepelnou a zvukovou izolaci, navíc vzhledově nenaruší exteriér domu. Výhodou je dlouhá životnost, dřevo ale potřebuje občasnou péči, a pokud se jedná o měkčí materiál, mohou se časem objevit vrypy.

Naproti tomu plastové dveře nevyžadují absolutně žádnou údržbu, bývají také velmi odolné proti povrchovému narušení. Kromě výrazně nižší ceny patří ke kladům plastových dveří také široký výběr z barev a nejrůznějších typů. Ani to však nezakryje fakt, že se nejedná o přírodní materiál, který kupující často vyžadují.

Další možností nákupu jsou vstupní dveře z hliníku. Vyznačují se extrémní odolností a životností, navíc bývají dodávány v moderním designu, který dobře ladí k urbanistickým budovám. Hliníkové dveře jsou často doporučovány do míst, kde je vstup do budovy extrémně namáhán.

 

Právě se děje

Další zprávy