V Praze se prodalo nejvíc nových bytů od začátku krize

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
29. 1. 2014 11:30
Developeři vyprodávají zásoby, vloni začali méně nových projektů než dříve.
Modřanský háj
Modřanský háj | Foto: Avestus Real Estate

Praha - V Praze se loni prodalo nejvíce nových bytů od roku 2008, tedy od začátku krize. Pomohly k tomu trend levnějších projektů a nízké sazby hypoték.

Podle údajů společnosti Trigema, která sleduje celkem 162 developerů, se v hlavním městě prodalo celkem 5033 nových bytů. To je o desetinu více než v roce 2012. V prvním krizovém roce 2008 to bylo jen 3409 bytů.

Průměrná cena za metr čtvereční se usadila na zhruba 61 tisících korunách, přesto ale zákazníci za byt zaplatili v souhrnu méně. Byty se totiž dispozičně zmenšily.

Trigema ke konci loňského roku evidovala 5970 neobsazených bytů. Zásoby se tak oproti roku ztenčily o dvanáct procent. Z celkového počtu bylo 852 takzvaných ležáků, tedy bytů dokončených před rokem 2011 a dříve.

„Zásoba aktuálně volných bytů se zmenšuje také proto, že se na trh neuvádí nové projekty," vysvětluje generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

V roce 2013 se začalo prodávat 52 nových projektů od pouhých 36 developerů. To je o téměř čtvrtinu méně projektů než v roce 2012 (a o 14 procent méně developerů).

Ceny jdou nahoru

Průměrná cena za metr čtvereční se loni podle údajů společnosti Trigema zvedla na 61 283 koruny. V předchozích letech se přitom byt v Praze dal pořídit - díky cenové válce developerů a výhodným hypotékám - v průměru za 56 tisíc korun za metr čtvereční.

„Více než tři čtvrtiny prodejů se odehrály v cenové úrovni nad 45 tisíc korun za metr čtvereční. Polovina prodaných bytů se pohybovala v rozmezí 45 až 60 tisíc korun," upřesňuje Soural.

Podle něj to lze přisoudit zvyšujícím se nárokům kupujících na kvalitu bydlení, která s sebou logicky nese vyšší průměrnou cenu.

I přes probíhající stagnaci a pozvolný nárůst průměrné ceny pražských bytů očekává Trigema v letošním roce obdobné prodeje jako v roce 2013.

Společnost vychází z prvních čísel o letošních prodejích a z pokračujících výhodných sazeb hypoték. Letos by se podle Trigemy mohlo v Praze prodat 4800 až 5000 nových bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy