V Praze jsou k mání tisíce nových bytů. Nikdo je nechce

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 9. 2011 5:30
Poptávka nijak závratně neroste, zato nové bytové domy ano. Proto přibývá ležáků.
Čtvrtina volných bytů v developerských projektech se prodává dva roky a déle. Ilustrační foto.
Čtvrtina volných bytů v developerských projektech se prodává dva roky a déle. Ilustrační foto. | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Nejzajímavější realitní trh v Česku během letošního léta zamrzl.

V Praze je k mání nadbytek neprodejných bytů. Developeři zjišťují, že jarní nadšení z nákupu nemovitosti "ještě za nižší DPH" už opadlo, přitom oni naopak na trh vrhli několik nových bytových projektů.

Podle čerstvé analýzy společnosti Trigema to znamená opětovné rozevírání nůžek mezi nabídkou a poptávkou po developerských bytech a rostoucí počet takzvaných "ležáků" - tedy bytů, které nejdou na odbyt.

"Počet bytů v nabídce stále stoupá. Během června a července totiž bylo nastartováno osm nových projektů, v nichž je 470 bytů, z toho 436 jich je ještě volných," uvedl Marcel Soural, generální ředitel společnosti Trigema.

Při svých analýzách vychází společnost z veřejně dostupných informací. Podle nich je v Praze na začátku září 246 aktivních projektů s volnými byty. Celkově je v těchto stavbách 12 778 bytů, přičemž 57 procent, tedy 7 273 bytů, je volných.

Poptávka po novém bydlení ale není v Praze tak velká, aby stačila vyrovnávat tempo růstu nového bydlení. Volných bytů tedy přibývá. Zatímco ještě v dubnu jich bylo 7050, v srpnu číslo narostlo na 7273 volných bytů.

Čtvrtina volných bytů je v nabídce dva roky a déle

V celkem 41 developerských projektech je na prodej víc než padesát čerstvě dokončených bytů, celkem to je už 3777 volných bytů. Z tohoto počtu je 803 bytů v nabídce déle než tři roky.

Tím ale pro developery nepříjemné počty nekončí. Trigema k těmto ležákům připočítala i byty, které jsou v nabídce dva a tři roky. Dospěla k číslu 1813 bytů, které se developeři v Praze snaží udat dva a více roků. "To je čtvrtina ze všech volných bytů na trhu," upozornil Soural.

Do konce letošního roku má navíc nových bytů přibýt přibližně další tisícovka bytů, které jsou nyní rozestavěné a neprodané.

"V blízké budoucnosti dojde k vyprofilování rezidenčního developmentu do dvou směrů. Ten první, většinový, bude klienty oslovovat pouze cenou za m2, která se i nadále bude snižovat. Ten druhý, menšinový, se zaměří na naplnění  všech užitných parametrů bydlení. Nabídka kvalitního bydlení," doplnil Soural.

Výsledky soutěže Panelák roku:

 

Právě se děje

Další zprávy