V Česku je pět míst, kde chce bydlet skoro každý

Petr Holub
21. 3. 2012 6:30
Starší rodinný dům v Praze se kupuje v průměru za šest milionů korun
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Nová cenová mapa Českého statistického úřadu přesně ukazuje, kde lidé chtějí bydlet. Pět aglomerací přitom jasně vyniká nad celostátní průměr.

Stavební pozemek v Praze stojí v průměru přes sedm tisíc korun za metr čtvereční. V Plzni a v Brně metr přijde obvykle na víc než dva tisíce, ve dvojměstí Hradec Králové - Pardubice a v Českých Budějovicích stojí přes patnáct set korun.

Vysoké ceny pozemků i bytů přitom přímo neodpovídají průměrným platům, které se v daných městech dají vydělat. Více závisejí na nabídce zaměstnání, upozornil ve svém úterním vydání deník Insider, který přinesl analýzu realitního trhu.

Praha je cenově jinde

Pokud jde o ceny nemovitostí, nemá cenu srovnávat Prahu a jiná místa. Praha - zejména střed - je cenově úplně jinde.

Starší rodinný dům v metropoli se kupuje v průměru za 6 milionů korun. Průměrné ceny starších rodinných domů (obestavěný prostor 700 metrů krychlových) se v Brně, Hradci a Plzni drží v intervalu 3,2 až 3,3 milionu. A například v Liberci, který je v celostátním žebříčku šestý, cenová mapa statistiků uvádí průměrnou cenu domu 3,1 milionu.

Prohlédněte si důležitá data:

Ceny nových bytů v Praze za poslední tři roky poklesly o devět procent, u starších bytů dokonce o 13 procent. Tento pokles se příliš neliší od zbytku republiky. Po předloňské stabilizaci loni opět začaly ceny bytů padat.

"Je tu zřejmá výjimka, cena nemovitostí v centru se stabilně zvyšuje," upřesnil ředitel odboru statistiky cen úřadu ČSÚ Jiří Mrázek.

Nemovitosti v malých městech a odlehlých regionech se cenami nemohou s aglomeracemi srovnávat. Průměrný starší byt (61 metrů čtverečních) stojí na Chomutovsku necelých 400 tisíc. Jen o málo vyšší ceny statistici evidují v nezaměstnaností stejně postiženém Mostě a Teplicích. V Plzni se nekoupí šedesátimetrový byt pod jeden a půl milionu, v Karlových Varech jsou ceny v průměru o 100 tisíc korun nižší.

Jak jsou domy opotřebované?

Metr čtvereční stavebního pozemku na Hodonínsku přijde na 309 korun, ještě nižší jsou ceny v okresech Prachatice a Plzeň-jih.

Ceny nemovitostí v odlehlých regionech přitom ztrácejí na hodnotě tím, že lidé nemají peníze na jejich rekonstrukce. Statistický úřad hodnotí opotřebovanost bytů a rodinných domků. Hůře se hodnotí, kde větší část původního vybavení neplní správně svou funkci.

V Praze jsou rodinné domky opotřebované z jedné pětiny, v krajských městech z jedné třetiny a v malých obcích do dvou tisíc obyvatel ze dvou třetin.

 

Právě se děje

Další zprávy