Úsporný dům. Jaké výhody vám může nabídnout?

Andrea Berniová
23. 7. 2012 5:54
Díky úspornému domu ušetříte peníze za vytápění a pomůžete životnímu prostředí
Díky novému domu můžete ušetřit za vytápění
Díky novému domu můžete ušetřit za vytápění | Foto: Konhefr

Pokud hodláte stavět nový dům, určitě pečlivě přemýšlíte nad každým jeho detailem. Jak budou rozvržené místnosti, zda má mít jednu koupelnu, anebo dvě. Jaké použít zdivo, střešní krytinu, a co vytápění či podlahy?

Pokud chcete, aby v budoucnu byly provozní náklady na váš nový dům co nejnižší, anebo se zajímáte o životní prostředí, nechte si postavit úsporný dům. Takový typ domu může klást menší nároky na vytápění.

Díky tomu ušetříte peníze a také pomůžete životnímu prostředí

Ušetříte za klimatizaci i topení

Důležité je zateplení. Díky němu nebude teplota v domě příliš kolísat. V zimě se v něm udrží teplo déle, ušetříte tedy za topení. Samozřejmostí jsou také dobře těsnící okna, například plastová, která nedovolí únik tepla a nevpustí k vám domů chladný vzduch.

Nezapomínejte ale větrat. Předejdete tak vlhnutí zdí a vzniku plísní. Ty se totiž často objevují právě v nevětraných interiérech s příliš těsnícími okny.

V létě dokážou zateplené stěny v domě udržet chlad, nebudete tedy klimatizaci potřebovat tak často, čímž znovu ušetříte. Můžete ale také přiložit ruku k dílu.

Stačí v horkých dnech zatahovat žaluzie či rolety v oknech, do kterých praží slunce. Do interiéru se dostane méně tepla. Dům se tedy může chovat ještě úsporněji, když mu trochu pomůžete.

Plaťte méně za elektřinu

Spotřebu elektrické energie můžete snížit poměrně snadno, stačí se na to zaměřit. Nemusíte přece nechávat lednici otevřenou tak dlouho, není potřeba svítit pořád a všude. Proč nechávat zapnutou televizi, když se na ni nikdo nedívá? Podobné je to s počítačem. Míra úspory energie vždy závisí i na přístupu majitelů domu.

 

Právě se děje

Další zprávy