Úspěch: Nejlepší kancelářská budova světa stojí v Praze

Věra Tůmová
9. 3. 2012 16:50
Prestižní soutěž architektů vyhrála česká budova

Praha - Pražský architektonický ateliér DaM získal prvenství v prestižní světové soutěži Mipim Awards. Zvítězil s projektem kancelářské budovy Main Point Karlin v pražském Karlíně.

Vítězové jedenácti kategorií této soutěže byli vyhlášeni 8. března na 22. ročníku největšího světového veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí (Mipim) ve francouzském Cannes.

Prohlédněte si i další vítězné projekty světových architektů ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Projekt Main Point Karlin vybrala odborná porota mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí světa. Tým ateliéru DaM pod vedením Jiřího Hejdy vyhrál v kategorii administrativních staveb.

Main Point Karlin.
Main Point Karlin. | Foto: Best of Realty

V nejužším finále zvítězil nad britskými a nizozemskými architekty. Ateliér Kohn Pedersen Fox Associates z Velké Británie se soutěže účastnil s projektem Heron Tower. Nizozemská architektonická kancelář Paul de Ruiter BV do architektonického klání navrhla TNT Centre.

Čím je letošní projekt výjimečný

Main Point Karlin developerské společnosti PSJ Invest je technologicky vybavená administrativní budova o pronajímatelné ploše 22 tisíc m2.

Mezi architektonické zajímavosti této budovy patří výrazné fasádní pilíře, které fungují jako slunolamy nebo chlazení budovy za pomocí říční vody. Velký důraz byl podle developera kladen také na kvalitu vnitřního prostředí. O komfortní větrání se stará moderní systém indukčních jednotek, které nevydávají žádný hluk.

Kancelářská budova Main Point Karlin vloni podle ČTK získala také ocenění v evropské realitní soutěži International Property Awards, pořádané ve spolupráci s Google, The New York Times a Bloomberg Television.

České projekty už zvítězily i v minulosti

První místo v Mipim Awards ale nezískali Češi poprvé. Podle tiskového mluvčího pořadatele My-Lan Cao získali Češi v minulosti ještě prvenství ve dvou dalších kategoriích. V roce 1995 se stal vítězem pražský Pavillon Vinohradská Tržnice v kategorii Obchodních center. V kategorii hotelového a turistického resortu to pak byl v roce 2001 pražský hotel Four Seasons.

 

Právě se děje

Další zprávy