Umíráte doma vedrem? Pořiďte si klimatizaci

Andrea Berniová
26. 7. 2012 5:45
Víte, jaká klimatizace je pro vás nejvhodnější? To záleží na mnoha faktorech
I když je venku vedro, s klimatizací může být doma krásně
I když je venku vedro, s klimatizací může být doma krásně | Foto: Ludvík Hradilek

V horkých letních dnech toužíme po troše chladného vzduchu. Opravdové vedro unavuje. Co udělat pro to, abyste ze sálajících ulic nemuseli přicházet do nesnesitelně vyhřátého domu nebo bytu?

V noci nedokážete kvůli dusnému vzduchu usnout a v následujícím horkém dni jste unaveni ještě víc? Můžete si domů pořídit ventilátor. Ale co když to nebude stačit? Pak je tu klimatizace.

Na výběru klimatizace záleží

Existují dva typy klimatizace: mobilní a tak zvaná split jednotka. Mobilní klimatizace je levnější, ale je hlučná a její výkon vám nemusí stačit. Split jednotka je umístěna napevno. Za split jednotku zaplatíte víc než za mobilní klimatizaci. Je ale výkonnější a méně hlučná.

Nejlepší je, když si pozvete někoho ze specializované firmy, kdo posoudí, která klimatizace pro vás bude nejlepší.

Můžete ji samozřejmě vybrat i podle sebe, ale klimatizace, kterou nevybral odborník, nemusí být pro váš interiér vhodná. Záleží totiž na velikosti místností, ale také na tom, na jakou světovou stranu je byt orientovaný.

Důležité je, kolik máte oken a jak jsou velká. V neposlední řadě se správný typ a výkonnost klimatizace určuje i podle toho, kolik osob se v bytě či domě pohybuje.

Co ještě pomůže proti vedru?

Teplotu u vás doma můžete ale částečně ovlivnit sami. Stačí, když si do oken pořídíte žaluzie či rolety nebo závěsy, které k vám domů propustí méně slunečního světla a tím i tepla.

Na oknech také můžete mít speciální fólie, které velkou část slunečního světla zachytí. Nemějte zbytečně zapnuté některé spotřebiče, které vydávají teplo, například počítač. Pokud nic nepomáhá, uvažujte o klimatizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy