Uhlí, pelety nebo dřevo? Klady a zápory pevných paliv

td
6. 1. 2012 10:18
Rozhodnutí o přechodu na pevná paliva přináší nižší náklady, ale menší komfort
Foto: Archiv

S neustálým zdražováním elektrické energie roste i zájem o jiné možnosti vytápění rodinných domů. Velký počet rodin se navrací k topení pevnými palivy, jako je například dřevo, pelety nebo uhlí. Skutečně se vyplatí přejít na tyto typy vytápění? Jaká je jejich výhřevnost a co všechno je spojeno s použitím pevných paliv? V první řadě je to jisté nepohodlí a nový kotel, výhodou je naopak nižší cena za provoz.

Nejlevnější možnost vytápění rodinných domů představuje dřevo. Své uplatnění najde zejména na venkově, kde je zajištěn přísun topiva, vyžaduje však značný skladovací prostor. Čím vlhčí je dřevo, tím nižší je jeho výhřevnost, mělo by se proto alespoň dvanáct měsíců před použitím sušit.

Další možností je černé a hnědé uhlí. I když je levnější než elektřina, nese s sebou více záporů než jakékoli jiné pevné palivo. Pro vytápění se nejlépe hodí hnědý antracit s vysokou výhřevností, vhodný je i koks a uhlí černé, které se však složitě zapaluje a je dražší. S použitím uhlí je pevně spojena špína, dusivý kouř a devastace krajiny, proto jsou společensky preferována spíše ekologická paliva.

Velký rozmach dnes zažívají ekologické pelety, které jsou vyrobeny buď z odpadového dřeva, nebo speciálně pěstěných rostlin.  Tento granulát z biomasy se chlubí vysokou výhřevností a poměrně příznivou cenou. Jedná se o nahraditelný zdroj energie, odpad ze spalování lze navíc využít jako hnojivo.
 

 

Právě se děje

Další zprávy