Udělejte si ze stísněné garsonky plnohodnotný byt

TD
15. 12. 2011 8:55
I v malém bytě lze využívat všech výhod ložnice, kuchyně i pracovny najednou

Každý byt se občas zdá příliš malý, extrém však představují ty, které tvoří jen jedna místnost. Garsonky si získaly pověst bytu pro studenty nebo svobodné mládence, kteří nedbají na stísněné prostory a jednodušší vybavení. Přitom lze i v jediném pokoji vytvořit příjemné bydlení se vším, co je k tomu potřeba. Jediné, co je k tomu třeba, je myslet na co nejefektivnější využití místa a umět do interiéru zakomponovat multifunkční nábytek.

Při promýšlení konceptu garsoniéry se vyplatí rozdělit místnost na užitné zóny. Za pomoci paravánů, knihoven či elegantního závěsu vznikne několik provizorních pokojíků. Najednou máme kuchyňský kout, pracovní prostor a odpočinkovou zónu. Místo na spaní lze vyřešit za pomoci rozkládací pohovky, která se večer během okamžiku promění v pohodlné lůžko. V tom případě se velmi hodí například pojízdný konferenční stolek, který může sloužit i jako stolek noční.

Alfou i omegou malých bytů jsou úložné prostory. Kromě vestavěných skříní se nabízí ještě několik variant, jak šikovně schovat nepotřebné věci. Naučte se používat ozdobné krabice a vysoké závěsné skříňky, zdi se vyplatí ozdobit poličkami. Praktickou službu odvedou také knihovny, které dělí prostor. Využít lze i menší kuchyňskou linku, kterou doplní samostatný ostrůvek. Pokud zvýšíte jeho desku, získáte navíc pracovní plochu i úložné prostory.

 

Právě se děje

Další zprávy