Tuto neděli končí 6. ročník festivalu architektury

Věra Tůmová
27. 10. 2012 16:10
Na návštěvu nejzajímavějších expozic světového architektury máte jen den
42. Most na silnici I/67 v km 0,360 přes Bohumínskou stružku, trať ČD a ul. J. Palacha   Autor: Stráský, Hustý a partneři s.r.o., Pavel Kolenčík, Jiří Stráský Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Lenka Zapletalová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Martin Mohler Dodavatel: FIRESTA - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Brno Přihlašovatel: Stráský, Hustý a partneři s.r.o.
42. Most na silnici I/67 v km 0,360 přes Bohumínskou stružku, trať ČD a ul. J. Palacha Autor: Stráský, Hustý a partneři s.r.o., Pavel Kolenčík, Jiří Stráský Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Lenka Zapletalová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Martin Mohler Dodavatel: FIRESTA - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Brno Přihlašovatel: Stráský, Hustý a partneři s.r.o. | Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha - V neděli 28. 10. končí již šestý ročník mezinárodního festivalu Czech Architecture Week v Praze a ve vybraných městech České republiky. Na ukázky světové architektury a urbanismu v expozicích, muzeích i na přímých setkáních s architekty v Národní technické knihovně tak už máte jen pár hodin.

Přehlídku světové architektonické tvorby, která v sobě spojuje užitnou i uměleckou hodnotu a obklopuje nás v každodenním životě, letos organizátoři nazvali Svět v pohybu, lidé v pohybu.

Vzhledem k tomu, že svět se vyvíjí ve velmi rychlém tempu a k tomuto zrychlování přispívají jak moderní technologie v komunikaci, tak i stále svižnější a modernější formy dopravy byl také letošní ročník zaměřen především na dopravu, dopravní stavby, infrastrukturu a územní rozvoj.

Podívejte se, jaká díla tuzemské architektury patří letos k těm nejlepším ve fotogalerii ke Stavbě roku 2012 vlevo vedle článku.

„Festival je zaměřen na dopravu, přitom nejenom na dopravní infrastrukturu, to znamená nejenom na silnice, koleje, nebo na vodu, ale je zaměřen na všechno, co s dopravou souvisí," řekla novinářům na úvodní tiskové konferenci k zahájení festivalu hlavní kurátorka výstavy Radomíra Sedláková.

Mosty i pro ryby

Důraz se podle Sedlákové kladl na stavby, které s dopravou primárně souvisí, k nim mimo jiné patří mosty, které jsou totiž architektonickým fenoménem posledních let.

Vedle mostů a přemostění měly na festivalu prostor k prezentaci také letiště, nádraží, vodní dopravní stavby, kulturní stavby a kancelářské budovy, které také mohou být cílem dopravy. K dopravním stavbám se pak řadí dokonce i takzvané přechody pro ryby, které ohrožuje lidská doprava po vodních tocích.

Hlavní místa festivalu

Festival představil světové architektonické dění na několika hlavních místech. Od Pražského hradu, kde jsou expozice v Letohrádku královny Anny a v Tereziánském křídle Starého královského paláce, přes Národní technickou knihovnu a kulturní instituty zúčastněných zemí až po Staroměstskou radnici. Další tematicky související program pak nabídla řada muzeí a procházek za architekturou. Veškeré další informace je možné dohledat na stránkách festivalu www.architectureweek.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy