Trh je pomalý, developeři objevují družstevní bydlení

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 11. 2011 15:35
Prodat nové byty je někdy těžké, developeři se vrací k zakládání družstev
Foto: Veronika Skálová

Praha - Ceny bydlení v Česku pravděpodobně nikam hlouběji klesat nebudou, podobně dosahují svého dna úroky za hypoteční úvěry. Navzdory tomu ale celá řada lidí na hypotéku v potřebné výši stále nedosáhne - mají příliš nízké nebo příliš nestabilní příjmy.

Na druhé straně pak stojí developeři, pro které je současné klima realitního trhu velmi nejisté - trhu vládnou kupci, nabídka převyšuje nad poptávkou a lidé nejsou příliš ochotní investovat do projektů, které existují jen na papíře.

Developerská družstva

Není tedy divu, že právě developeři znovu objevili kouzlo družstevního bydlení. Právě možnost zaplatit jen malou část kupní ceny a zbytek pořizovací ceny bytu platit léta na nájemném, jim otvírá cestu k novým klientům, které dosud jejich nabídky nemohly oslovit - hypotéka pro ně byla totiž prakticky nedosažitelná.

"Podíl družstevních bytů v dokončovaných novostavbách je zatím z pohledu celého trhu stále ještě malý, ale rozhodně už můžeme mluvit o trendu, který má v Česku jednoznačně budoucnost," tvrdí projektový manažer brněnské společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Letos v srpnu svůj vstup na trh s družstevním bydlením oznámil například jeden z velkých hráčů - společnost Finep. Začal spolupracovat s bytovým družstvem SBD Praha a postaví "jeho" družstevní projekt na pražském Proseku

"Vstup na pole družstevního bydlení je strategický krok v našem rozvoji. Stále se pro naše klienty snažíme rozšiřovat nabídku služeb, abychom jim zjednodušili a zpříjemnili nákup vlastního bydlení," komentoval to tehdy Michal Kocián, předseda představenstva Finep Holding.

Bez úvěru bydlet ve vlastním

Výhodou projektů postavených jako družstevní bydlení je, že o úvěr nemusí žádat jednotliví nájemníci, ale družstvo jako celek. Na těch, kdo mají o bydlení v takovém bytě zájem pak je, aby dokázali dát dohromady alespoň 25 až 30 procent pořizovací ceny bytu - ať už například ze stavebního spoření nebo prodeje starého menšího bytu.

"V praxi developer založí družstvo, dá dohromady dostatečný počet zájemců družstevníků a sám vyřídí s bankou financování. Zákazník, který chce nový byt, pak zaplatí družstvu 25 - 30 procent kupní ceny bytu a zbytek splácí jako klasický nájem po dobu 20 - 25 let. Nemusí ale procházet martyriem žádosti o hypotéku, nemusí nikde prokazovat své příjmy nebo shánět ručitele," popsal Alexej Veselý.

Podle něj je družstevní bydlení výborným řešením zejména v regionech, kde jsou nové byty za současné situace prodejné jen velmi obtížně - jako je například Ostravsko.

Projektů, které nabízí družstevní bydlení v novostavbách sice v Česku není mnoho, v posledních dvou letech jich však viditelně přibývá.

Pozor: Není to levnější ani rychlé

Zájemci o družstevní byt v novostavbě by si ale měli uvědomit, že družstevní byty nejsou ve výsledku levnější než tradičně prodávané byty. Měli by se proto rozloučit s představou, že budou formou nájmu splácet pět nebo méně tisíc měsíčně.

Zvlášť u bytů s větší výměrou ve velkých městech může 30 procent ceny jednoduše přesáhnout milion korun a měsíční nájem se pak může pohybovat i kolem 30 tisíc měsíčně. Se splácením takzvané anuity se navíc počítá obvykle na dobu delší než 20 let, obvyklá je doba 25 let.

Přesto je možné před jejím doplacením družstevní byt prodat, tedy prodat družstevní podíl - a ve splácení bude pokračovat nový člen družstva.

 

Právě se děje

Další zprávy