Trezor ochrání vaše peníze i důležité dokumenty

Andrea Berniová
2. 10. 2012 10:04
Vloupání vám hrozí každý den. Zavřete všechny důležité a cenné předměty do trezoru
Pořiďte si trezor a vaše cennosti budou v bezpečí
Pořiďte si trezor a vaše cennosti budou v bezpečí | Foto: ČNB

Bojíte se vloupání? Pak byste měli udělat všechno pro to, aby k němu nedošlo. Pomohou odolná bezpečnostní okna a dveře či folie, díky níž se okenní tabulka nerozbije. Samozřejmostí je bezpečnostní zámek. Dobrým pomocníkem je také alarm. Ale co když všechno selže? Pak je tu poslední jistota: trezor.

Co do trezoru chcete uložit?

Trezor je ideálním řešením, pokud doma skladujete cenné věci, značnou hotovost nebo předměty, které pro vás mají velkou hodnotu. Do trezoru můžete umístit v podstatě cokoli, třeba i důležité a tajné dokumenty nebo data či zbraně.

A jaký trezor vybrat? Čím odolnější, tím lepší. Co se týče velikosti, řiďte se podle toho, co do něj hodláte ukládat. Pamatujte ale, že pokud si pořídíte malý trezor, nemůžete ho jen tak nechat stát na podlaze či položit na stůl. Pokud není dost velký a těžký, zloději si ho mohou odnést s sebou. Malé trezory je proto potřeba pečlivě připevnit k podlaze či ke zdi (dobře poslouží kovové kotvy), anebo ho zkrátka nechat do zdi zabudovat. Zazdění trezorů někdy provádí sama firma, která trezory prodává.

Budete trezor otevírat klíčkem, nebo zadáte číselný kód?

Seženete trezor určený přímo na zbraně. Existují také tak zvané archivační trezory, v nichž se shromažďují důležité dokumenty, například smlouvy. Koupíte i trezor na klíče - ten bude vybavený velkým množstvím háčků. Trezor může vaše cennosti ochránit nejen před zloději, ale i před požárem - hledejte ohnivzdorné trezory.

Co se týče otevírání trezoru, může být na klíč, také na elektronický kódový zámek - k jeho otevření je potřeba zvolit a namačkat určitou kombinaci čísel. Klasickou je mechanické kódové zamykání, kdy se zámkem otáčíte a volíte čísla.

 

Právě se děje

Další zprávy