Trezor ochrání hotovost i data - třeba i před požárem

Andrea Berniová
20. 4. 2012 10:37
Uložte věci, na kterých vám záleží, do bezpečí trezoru
Foto: ČNB

Děsíte se toho, že budete vykradeni? Míváte doma velkou částku peněz v hotovosti nebo drahé šperky či důležité dokumenty, o které se bojíte? Můžete zkusit různá bezpečnostní opatření, která by měla komukoli nevítanému zabránit ve vstupu: bezpečnostní dveře a okna, kvalitní zámek, alarm, nerozbitná skla. Pokud ale všechna tato opatření selžou a zloděj se do domu přesto dostane, je tím posledním, co by mohlo vaše cennosti ochránit, domácí trezor.

Lepší je zabudovat ho do zdi

Trezor by neměl být nikde volně postavený - pokud není opravdu velký a těžký, hrozí riziko, že si ho zloděj odnese celý a otevře ho někde jinde, v klidu a beze stresu. Proto pokud máte menší trezor, který by se dal unést, určitě si ho raději nechte zabudovat do zdi. Je ale potřeba, aby byl obezděn dostatečně silnou vrstvou betonu.

Kvůli nevyhovujícímu poměru hloubky trezoru a šířky stěn ale není toto řešení vždy realizovatelné. Můžete tak trezor nechat alespoň ukotvit do zdi nebo do podlahy čtyřmi ocelovými kotvami.  Ceny trezorů začínají na několika tisících korunách. Čím kvalitnější a bezpečnější, tím je trezor samozřejmě dražší. Ve Spojených státech se dá sehnat dokonce i postel se zabudovaným trezorem.

Trezor na zbraně, dokumenty i data

Existují různé typy trezorů. Můžete tak mít trezor určený speciálně na zbraně (střelivo by mělo být uskladněno zvlášť), na důležité dokumenty, na hotovost nebo dokonce na data. Takový trezor ochrání datové nosiče i před nadměrným teplem, na které jsou citlivé. Opravdu odolné jsou pancéřové trezory. Trezor dokáže vaše peníze, cennosti nebo důležité dokumenty ochránit navíc i před požárem - to jsou tak zvané ohnivzdorné trezory.

 

 

Právě se děje

Další zprávy