Trávník i jezírko na střeše. Co dokážou střešní zahrady

Andrea Berniová
10. 4. 2013 16:00
Zahrada na střeše slouží nejen k relaxaci, ale může i dobře izolovat
Zahrada může být i na střeše.
Zahrada může být i na střeše. | Foto: ISIFA/Thinstock

Pokud vám vaše zahrada připadá malá, můžete k ní přidat prostor na ploché střeše domu. I tam je totiž možné vytvořit zahradu.

Založení střešní zahrady by měla provést specializovaná firma. Je třeba postarat se o izolaci, aby střechou neprostupovala vlhkost a aby ji nenarušovaly kořeny rostlin. Nezbytné je zajistit dostatečnou nosnost střechy.

Kromě toho, že se na střešní zahradě dá příjemně relaxovat jako na každé jiné zahradě, jsou tu i další výhody.

Takzvané vegetační střechy - tedy ty osázené rostlinami - mají lepší akustickou i tepelnou izolaci. Rostliny také eliminují tepelné výkyvy mezi dnem a nocí. To vede ke zvýšení životnosti střešní konstrukce. Zelená střecha také zvyšuje požární odolnost domu.

Trávník a zahradní nábytek

Mezi běžné komponenty zahrad na střeše patří trávník, ale i keře a záhony s květinami. K příjemnému posezení pak chybí už jen zahradní nábytek. Je proto nezbytné, aby sem vedlo schodiště z domu nebo ze zahrady. Je důležité myslet na bezpečnost, proto by na okrajích střechy nemělo chybět zábradlí.

Kdo má dostatek odvahy a finančních prostředků, může si nechat založit střešní zahradu, která bude opravdu k nerozeznání od té klasické. Je na ní možné vytvářet umělé nerovnosti, problémem nebude ani jezírko či automatické zavlažování.

Aby se střešní zahrada dala využívat k odpočinku, musí být střecha plochá. Zahradu je možné založit i na šikmých střechách, ale v tom případě lze využít jen izolačních vlastností vegetace. Důvodem k vytvoření zahrady na šikmé střeše ale mohou být i její estetické účinky.

 

Právě se děje

Další zprávy