To nejlepší ze švýcarské architektury za uplynulých 20 let

To nejlepší ze švýcarské architektury za uplynulých 20 let
Nové staniční budovy pro sedačkovou lanovku, Valentin Bearth , Andrea Deplazes a Daniel Ladner/ Bearth & Deplazes Architekten AG, Carmenna, 2001  Projekt na zařízení carmennské sedačkové lanovky splňuje technologické a provozní požadavky zkonstruováním tří stanic, které díky svým lomeným tvarům a kovovým fasádám splývají s okolím. Naopak vnitřky ocelových konstrukcí jsou obloženy výraznými barevnými deskami.
Titan - rozšíření Historického muzea , Claude Marbach, Roman Lehmann, Pat Tanner, Daniele Di Giacinto a Lars Mischkulnig/ :mlzd, Bern, 2009  Projekt rozšíření prostor pro potřeby muzea zahrnuje podzemní výstavní síň a monolitickou konstrukci ve formě „black box", která tvoří dialog mezi novými a starými budovami a současně napomáhá upevnění a posílení pozice muzea ve městě.
Dům, Valéry Clavien a Nicolas Rossier/ Clavienrossier architects, Charrat, 2010  Přestavbou existujícího domu a stodoly se nově vzniklý objekt začlenil do prostředí okolních vinic tím, že zachovává kamenné základy a současně získává novou nástavbu, jež nahrazuje střechu dvěma svažujícími se betonovými plochami.
Kaple, Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre a Laurent Saurer/ LOCALARCHITECTURE, Saint-Loup, 2008  V rámci projektu výstavby kaple jako dočasného místa pro bohoslužby byla vyvinuta inovativní technika stavění ze dřeva, inspirovaná geometrickým systémem Origami, jež má velmi malý dopad na životní prostředí a zajišťuje rychlý ekonomický postup stavebních prací.
Foto: Galerie Jaroslava Fragnera/ Foto: Radek Brunecky
Věra Tůmová
7. 3. 2013 22:00

Nejlepší švýcarské stavby posledních dvaceti let představuje nová výstava v Galerii Jaroslava Fragnera s názvem "Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění". K vidění je do 14. dubna 2013. Vedle novostaveb představuje i netradiční rekonstrukce.

 

Právě se děje

Další zprávy