Tepelná čerpadla jsou ekologická a vyhřejí i bazén

Andrea Berniová
1. 3. 2012 14:19
Čerpadla umožňují vytápění s minimálními provozními náklady

Tepelná čerpadla jsou zdrojem obnovitelné energie. Využívají teplo z okolního vzduchu, vody nebo země a vytápí jím dům nebo místo kotle či bojleru ohřívají vodu. Jsou tak šetrnější alternativou klasického vytápění založeného na spalování fosilních paliv. Tepelné čerpadlo se skládá z vnější a vnitřní části, přičemž velikost vnitřní části se příliš neliší od klasického kotle a velikost venkovní části závisí na způsobu získávání tepla z okolí. Životnost čerpadla se pohybuje mezi deseti až patnácti lety.

Můžete si vybrat z různých typů čerpadel

Existují různé typy tepelných čerpadel. V jejich označení se střídají tato tři slova: voda, země, vzduch. K určení typu čerpadla se vždy použijí dvě z těchto slov - podle toho, odkud čerpadlo bere energii a jakým způsobem ji předává do objektu. Například tepelné čerpadlo s označením „země/voda" čerpá tepelnou energii ze země a následně ohřívá vodu. Další a rozhodně ne poslední možností je i čerpadlo „voda/voda", které získává energii z povrchové nebo podzemní vody a následně ohřívá vodu v domě.

I bazén můžete vytápět ekologicky

Čerpadlo ale není určeno pouze k vytápění domů. Dokáže i ohřívat vodu ve venkovním bazénu. Takováto čerpadla se běžně prodávají. Stejně jako čerpadla určená k vytápění interiéru kladou minimální nároky na potřebu elektřiny a vyhřívají vodu bez ohledu na počasí. Provozní náklady jsou tedy minimální a navíc je takové ohřívání vody efektivnější než její solární ohřev. Můžete se tak koupat v příjemně teplé vodě od jara do podzimu. Čerpadla mohou vytápět i jednotlivé byty v bytových domech.


 

Právě se děje

Další zprávy