Technické muzeum otevřelo architektonickou expozici

TD
12. 12. 2011 4:11
Nová expozice Národního technického muzea láká na modely zajímavých staveb
Budovu Národního technického muzea v Praze na Letné čeká rekonstrukce.
Budovu Národního technického muzea v Praze na Letné čeká rekonstrukce. | Foto: Aktuálně.cz

Národní technické muzeum v Praze se po čtyřleté rekonstrukci veřejnosti znovu otevřelo letos v únoru. Od 9. prosince si navíc návštěvníci mohou prohlédnout nový sál, který se věnuje architektuře. Největší lákadlo expozice představují obří modely některých významných českých budov či strojů. Ve zmenšené podobě si mohou zájemci prohlédnout model Nových Vítkovic, krov Chrámu sv. Víta či motocykl hradní stráže.

Unikátní model Nových Vítkovic váží neuvěřitelných 400 kilogramů a návštěvníci na něm mohou vidět několik významných staveb této industriální památky. Měřítko 1:100 umožňuje rozpoznat vysokou pec či energocentrum. Model Nových Vítkovic bude v Národním technickém muzeu vystaven až do 29. ledna 2012.

"Do příštího roku postupně přibudou ještě objekty směrem k dolu Hlubina a v okolí vysokých pecí číslo 4 a 6," uvedla pro ČTK mluvčí muzea Olga Šámalová.


Kromě obřího modelu Nových Vítkovic potěší nová expozice také milovníky železnic. Mohou si totiž prohlédnout detailně vyvedený model kolejiště, který je vyroben pouze z kovu. Dále Národní technické muzeum připravilo seznámení s posledním modelem vozu Škoda, který byl vybaven motorem vpředu a páteřovým rámem. Jedná se o Škodu Octavia vyráběnou v letech 1959 až 1964, jejíž model byl původně vystavován při firemních prezentacích. Architektonická expozice se bude i nadále rozšiřovat, v plánu jsou nové interaktivní exponáty či dětská herna.

 

Právě se děje

Další zprávy