Tančící dům má poprvé českého majitele, exbankéře Skalu

Ekonomika Ekonomika
12. 12. 2013 10:28
Cena transakce překročila čtvrt miliardy korun, tolik nabízela Central Group.
Tančící dům
Tančící dům | Foto: Saša Janovský

Praha - Tančící dům v Praze má nového vlastníka. Podle deníku E15 se jím stal bývalý bankéř Václav Skala. Že je novým vlastníkem výrazné stavby realitní podnikatel žijící v Monaku, deníku potvrdil zdroj obeznámený s průběhem transakce.

Skalova Pražská správa nemovitostí obchod zatím nekomentuje, při telefonátu do společnosti se online deník Aktuálně.cz dozvěděl, že oficiální zpráva o transakci se připravuje a bude tisku rozeslána pravděpodobně na začátku příštího týdne.

Cena transakce není známa, měla ale výrazně předčit původní očekávání. Nestačila ani nabídka developerské společnosti Central Group, která za budovu nabídla čtvrt miliardy korun. „Naši nabídku jsme poté ještě trochu zaokrouhlili, ale nechtěli jsme nikoho přeplácet," cituje majitele Central Group Dušana Kunovského E15. Kunovský s nabídkou nechtěl jít dál mimo jiné proto, že rekonstrukce domu spolkne další stovky milionů korun.

Tančící dům přitáhl pozornost přibližně desítky investorů. "Trochu překvapivě to většinou byli čeští zájemci," uvedl zdroj z trhu. Skala bude prvním českým majitelem, doposud dům na Rašínově nábřeží patřil společnosti CBRE Global Investors, která ho získala v roce 2011 v rámci převzetí evropských a asijských aktiv firmy ING Real Estate Investment Management.

Účet za Skalu: 3,18 miliardy

Stavba má nyní převážně kancelářskou funkci. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše by jí však více slušelo kulturní zaměření. To byla ostatně také idea Václava Havla, který bydlel v těsném sousedství domu, připomíná deník E15. Podobné záměry s Tančícím domem měla rovněž společnost Central Group, která ho chtěla přeměnit na muzeum architektury a designu. "Neměl to být komerční projekt," dodal Kunovský.

Architekt Lukeš považuje Tančící dům za stavbu zásadního významu. Návrh domu pochází z dílny předního světového architekta Franka O. Gehryho, jemuž přispěl český projektant Vlado Milunić. Jejich zásluhou se stal Tančící dům jednou z novodobých dominant české metropole. Na vytvoření interiérů objektu se podílela rovněž architektka Eva Jiřičná.

Na parcele pod Tančícím domem stála původně jiná cenná stavba, kterou srovnala se zemí americká bomba shozená při pravděpodobně mylném náletu na konci války v únoru 1945. O zástavbě proluky bylo rozhodnuto již v roce 1963. Věci se však pohnuly kupředu až v roce 1992, kdy pozemek koupila nizozemská skupina ING. Tančící dům byl dostavěn v roce 1996.

Skalova Pražská správa nemovitostí se postupem času zařadila mezi významné vlastníky a investory do českých realit, a to nejenom v hlavním městě. V loňském roce měla na účtu nerozděleného zisku z minulých let 1,9 miliardy korun, uzavírá E15.

Skala se do obecného povědomí zapsal v 90. letech minulého století se svým Bankovním domem Skala. Český podnikatel byl v letech 1990 až 1996 předsedou představenstva této peněžní instituce, která následně zkrachovala. Server Motejlek.com připomíná, že v roce 1997 tehdejší ministr financí Ivan Pilip vyčíslil podporu Skalově bance, která přišla o bankovní licenci, na 3,18 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy