Sušit prádlo lze úsporně a efektivně

Ingrid Špátová
2. 12. 2011 3:10
Není třeba se bát sušiček prádla - jsou energeticky i časově úsporné

Letos vzrostly prodeje sušiček prádla o více než 30 procent. Důvodů pro pořízení sušičky prádla, která byla dříve považována za luxus, je mnoho. Navíc díky tepelnému čerpadlu je možné spotřebič řadit mezi energeticky úsporné.

„Sušičky prádla mají běžně spotřebu okolo čtyř kWh, ty s tepelným čerpadlem pak pouze okolo jedné a půl kWh. To znamená, že jeden cyklus sušení v sušičce s tepelným čerpadlem stojí asi šest korun," vysvětluje Ján Živný ze společnosti Whirlpool.

Tepelné čerpadlo mění způsob, kterým se ohřívá sušící vzduch. S čerpadlem se užívá teplo, které se odebere vzduchu ve výměníku vlhkosti, a tím dochází k výrazné úspoře energie.

Nákup sušičky lidé odmítají i z důvodu obavy ze zmenšení prostoru. Úspory místa lze dosáhnout postavením sušičky do „komína", kdy stojí spotřebiče na sobě. Většina výrobců nabízí mezi jednotlivé spotřebiče mezikusy, které umožní pohodlnou montáž a zvýší jejich bezpečnost.

„Sušičky dnes nabízejí funkce, které vyhoví potřebám rodiny i singles, třeba Jeans či Mix pro denní použití. Díky největšímu bubnu na trhu (121 litrů) si Bauknecht také poradí s peřinami a objemnějšími textiliemi," vysvětluje Eva Kučmášová výhody sušiček značky Bauknecht. Navíc díky diagonálnímu proudění vzduchu není nutné již většinu prádla žehlit.

 

Právě se děje

Další zprávy