Sušička a vakuovačka: aby potraviny déle vydržely

Andrea Berniová
23. 10. 2013 15:55
Ovoce i bylinky můžeme usušit v sušičce, trvanlivost potravin prodloužíme díky vakuu.
Ovoce si můžete jednoduše usušit sami
Ovoce si můžete jednoduše usušit sami | Foto: Isifa/Thinkstock

Existují různé způsoby, jak lépe uchovávat potraviny či prodloužit jejich trvanlivost. Můžeme je zavakuovat, nebo také usušit.

Vakuovačka neboli vakuová balička pomůže udržet potraviny déle čerstvé. Díky ní jsou uchovávány ve vakuu a jejich trvanlivost se může několikanásobně prodloužit. Jednotlivé potraviny je potřeba nejprve vložit do speciálních sáčků a následně z nich vysát vzduch pomocí odsávací pumpy zabudované ve vakuovačce. Nakonec je nutné sáček zatavit. Vznikne pevný svár, který nepropustí vzduch ani vlhkost a prodlouží tak trvanlivost jídla.

Vakuovou baličku je vhodné použít k lepšímu uskladnění masa, zeleniny, ale třeba i usušeného ovoce. Vakuovačka se také dá využít pro zajištění trvanlivosti potravin zabalených na dovolenou. Jídlo tak zůstane déle čerstvé. Navíc sáčky s odsátým vzduchem zaberou méně místa než boxy na potraviny.

Odsát vzduch a zabránit zápachu

Balička vyřeší také problém s uchováváním aromatických potravin. Stačí je vložit do speciálního sáčku, vytvořit svár a můžeme mít jistotu, že lednice nebude cítit po rybě či aromatickém sýru. Vakuovačky jsou vhodné i na přípravu svačin pro děti do školy.

Pro vakuování je nutné používat pouze originální sáčky. Sáček musí být vždy dostatečně velký, měl by tedy přesahovat potravinu o několik centimetrů.

Přístroj má několik funkcí. Dokáže ze sáčku vysát vzduch přes sací komoru a ihned ho automaticky zatavit, anebo ho pouze zatavit bez odsátí vzduchu. Kromě speciálních sáčků se prodávají také vakuovací rolky. Ty umožňují přizpůsobit velikost výsledného sáčku potravině.

Sušička zvládne ovoce, houby, maso i těstoviny

Pokud máme velké množství ovoce, které nestihneme spotřebovat - například jablka ze zahrady - může být řešením jejich usušení. Ne každý má ale k dispozici dostatek prostoru pro rozmístění sítěk na sušení potravin. Řešením je sušička ovoce.

V sušičce se kromě ovoce a hub dají usušit například i bylinky, těstoviny, zelenina, maso či květiny. Do sušičky je možné vložit několik plátů s potravinami. Mezi jednotlivými pláty pak cirkuluje vzduch. Potraviny se usuší rychle a také rovnoměrně.

Jednotlivé přístroje se liší velikostí, výkonem, ale především počtem sušicích pater. Ovoce by se mělo nakrájet na plátky či malé kousky. Výkonnější sušičky si ale poradí i s většími kousky ovoce. Teplotu sušení je možné manuálně nastavit. Potřebná doba sušení se liší podle typu potraviny.

U ovoce a jiných doma usušených potravin můžeme mít jistotu, že neobsahují žádné konzervanty a jiné látky.

 

Právě se děje

Další zprávy